Evenimentul Zilei > Actualitate > Băsescu: Cuplul Antonescu-Ponta are un ideolog comic, pe Felix. De la PDL nu mai aștept nimic
Băsescu: Cuplul Antonescu-Ponta are un ideolog comic, pe Felix. De la PDL nu mai aștept nimic

Băsescu: Cuplul Antonescu-Ponta are un ideolog comic, pe Felix. De la PDL nu mai aștept nimic

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu se sperie de planul de suspendare al alianţei opoziţiei. Cât priveşte puterea, şeful statului a precizat că nu-l mai interesează planurile Coaliţiei de semnare a unui protocol, după ce deputaţii au blocat în parlament cererea de arestare a PDL-istului Dan Păsat. "După ziua de astăzi când am văzut cât rău poate să facă ţării Coaliţia, pe mine nici nu mă mai interesează ce fac. Să ducă mai departe acordul cu FMI, ce fac politic îi priveşte. Principalul responsabil e PDL. Nu mai aştept nicmic de la PDL după ziua de azi", a spus Băsescu.

Traian Băsescu spune că îl amuză planul opoziţie de a-l suspenda din funcţie şi că nu se sperie de data de 25 martie avansată de Dan Voicuescu. Şeful statului consideră că prin formarea Uniunii Social-Liberale, s-a format cuplul comic Antenescu-Ponta. Preşedinte a râs când a făcut un calambur din numele lui Crin Antonescu şi postul tv Antena 3 din care a rezultat formula : Antenescu.
Iată cele mai importante declaraţii ale şefului statului
Despre formarea USL: S-a creat cuplul comic Antenescu-Ponta. Antonescu Ponta. Parcă-s două matrioşti care nu spun decât suspendarea lui Băsescu şi dărâmarea guvernului. Obiectivul lor e să dobândească putere. Doar pentru Jos Băsescu!, jos Boc! Nu-i suficient. trebuie să pui ceva în loc. Problema e ce pui ca program de stânga în guvernare. Îţi poţi permite în momentul de faţă, după ce ai scos economia din zona de risc. Uniunea Social-liberală, tu-ţi doreşti puterea dar eu îmi doresc să fac ce trebuie.
Despre planul suspendării avansat de Voiculescu: Nu mă sperie acest termen de 25 martie avansat de Voiculescu. Ca om mi se pare comic planul suspendării. Un cuplu comic Antonescu-Ponta care are un ideolog comic, pe Felix. Această alianţă are un singur merit: a împărţit eşichierul politic în două.
Despre eventuala cădere a guvernului: Dacă actuala majoritate pierde majoritatea în parlament, nu-mi rămâne decât să iau notă,  şi voi căuta o soluţie politică. Eu nu cred că se va ajunge aici.
Despre scumpirea gazului: Până în 2012 nu se pune problema ca populaţia să aibă gaze la preţul pieţei.
Despre declaraţia lui Vasile Blaga că guvernul trebuie să înceteze cu măsurile de austeritate: Atât a înţeles el din măsurile de reformă pe care guvernul a trebuit să le ia.
Despre ancheta din vămi: Totul a pornit de la un document al unui serviciu de informaţii despre practicile evzioniste în instituţiile de control vamal. Când primesc un astfel de document nu pot să-l pun în bibliotecă. Baza de la care pornit ancheta în vămi a fost averea vameşilor. Vă asigur că este vorba de vile care s-au ridicat cu două etaje după doi ani de serviciu în vamă, de terenuri uriaşe achiziţionate în locuri foarte scumpe.Această operaţiune pentru că arată cât era de cangrenat sistemul.  (…)Eu mi-aş dori mult să se ajungă (la politicieni şi factori de decizie în cazul anchetelor de la vămi – n.r.), dar aceşti oameni (sindicaliştii – n.r.) ar trebui să fie cinstiţi, pentru că ei ştiu mai mult decât ştiu eu, spre exemplu, sau instituţiile care anchetează cazul. Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Sigur, unii dintre ei se pare ca erau implicaţi, se pare, eu nu fac afirmaţii certe în momentul de faţă pentru că nu le ştiu, dar dacă sunt cinstiţi, trebuie să spună tot ce ştiu acum. Pentru că este un moment în care putem curăţa un sistem întreg sau putem rata. A ne limita strict la ofiţerii de poliţie de frontieră şi la vameşii pe care i-aţi văzut ridicaţi este puţin
Despre efectele asupra aderării la Schengen: "Nu va avea un impact pozitiv asupra aderării la Schengen. Teoretic termenul martie nu e pierdut nici acum. Practic nu se poate pentru că Bulgaria are două rapoarte negative. Decuplarea nu e posibilă". Traian Băsescu a admis că Strasbourg, la reuninea APCE, a făcut un anunţ cu privire la ce va urma în vămi. “A fost o informaţie pentru lumea politică europeană. Noi trebuia să probăm că este o luptă anticorupţie reală şi nu o acţiune de faţadă", a precizat şeful statului.
Despre Cazul Păsat: "Eu nu vreau să împart dreptatea în Parlament. Ce ştiu este că cei mai mulţi parlamentari care au votat «pentru» au fost de la PD, alianţa a fost şubredă, n-avea o poziţie unanimă, iar partidele de opoziţie s-au abţinut. Practic, a fost o combinaţie de cauze, n-aş vrea să le discut. Parlamentarii au făcut un mare rău României şi cei care au votat împotrivă, şi cei care s-au abţinut.

Tu, când spui parlamentarilor tăi, ca lider de partid, «voi nu vă mişcaţi din bancă, nu votaţi pentru arestarea deputatului Păsat», ce responsabilitate ai? Chiar n-ai nicio responsabilitate pentru ţară. (…) Partidele din majoritate sunt principalii responsabili. Dar aici nu e vorba de guvernare, era vorba de o chestiune de principiu, aperi sau nu aperi un om certat cu legea. Or, din acest punct de vedere, responsabilitatea este distribuită pe fiecare parlamentar în parte. Eu dacă aş fi un parlamentar care a primit un vot individual, mi-ar fi greu să explic de ce am stat în bancă când trebuia să votez, ca acel om să meargă în faţa justiţiei. E o chestiune de principiu, aperi sau nu aperi un om certat cu legea. Parlamentarii au demonstrat exact aceeaşi atitudine, şi cei care au lipsit, şi cei care au votat împotrivă, dacă au fost. Eu nu am urmărit ce s-a întâmplat în Parlament. În plus, trebuie să recunosc că au marcat şi o atitudine de dispreţ pentru ceea ce i-am rugat să facă în interes naţional. Şi am luat notă de chestiunea asta.

Eu nu am decât o singură soluţie, să-mi depăşesc angajamentul de a mă limita în propunerile de modificare a Constituţiei la rezultatul referendumului şi să fac propunerea ca şi articolul legat de imunităţi să fie modificat. Să ai imunitate strict pentru declaraţiile politice, pentru activitatea politică, iar pentru orice altă activitate infracţională să poţi să fi arestat ca orice alt cetăţean.

Despre responsabilitatea PDL
: "PDL-iştii au demonstrat aceeaşi atitudine ca cei care nu s-au dus la vot, şi cei care au lipsit, şi cei care au votat împotrivă. Am luat notă. Am luat notă şi de lipsa de apetit a liderilor partidului de a-i mobiliza, şi de lipsa de apetit a şefului de grup de a negocia un vot corect.
Nu mai pot avea speranţe să-i mai rog alte lucruri. Voiam să demonstrăm că România e stat de drept, nu că parlamentul face scut".
Despre protestele PSD în dosarul Nicolescu: "Nu cred că a avut influenţă asupra judecătorilor mitingul PSD. Influenţă au avut medicii. Şi eu am luat notă. Unul din medici este unul din medicii care la operat pe Omar Hayssam, apărea că e plin de metastaze şi el era bine mersi.
Medicii n-au dreptul să hotărească în locul judecătorilor. Să facem un serviciu specializat pentru cei care le plesnesc rotulele când să se ducă la tribunal".
Despre alegerile din PDL: "Eu sunt convins că, dacă PDL nu revine la valorile care l-au consacrat şi la o înnoire, PDL se autocondamnă. Sper să fie o competiţie care să aducă o noutate şi oameni politici care nu sunt dispuşi la compromisuri. Ar fi jalnic ca şi acest partid să intre într-un joc al compromisurilor continue. Partidul nu mai e la stadiul în care să-şi aleagă conducerea prin negociere. E nevoie de oameni noi în conducerea partidului. Rămânând numai cu echipa veche nu-i văd făcând performanţă. Dacă mă vor chema cu toţi preşedinţii de organizaţii, nu pe grupuri, le voi spune punctul meu de vedere. Nu este adevărat ce s-a scris că m-am întâlnit cu Liviu Negoiţă şi i-aş fi cerut să candideze. Ultima dată l-am văzut de Liviu Negoiţă în octombrie.
Despre introducerea votului uninominal majoritar: Modificarea legislaţiei electorale trebuie să şi-o asume majoritatea paralamentară. Dacă nu vor să asculte, să le fie de bine.