Şeful statului şi-a amintit că a mai fost şi anul trecut la Bran, dar atunci nu a avut timp să deguste din specialităţile locului.

„Vreau să vă asigur de respectul meu faţă de oamenii muntelui, faţă de dumneavoastră şi vreau să vă mulţumesc pentru ospitalitatea pe care aţi dovedit-o faţă de mine şi faţă de soţia mea“, a comentat preşedintele de pe scena amenajată pe platoul Inima Reginei, după ce a salutat mulţimea cu tradiţionalul „Să trăiţi bine“.

Curioşii s-au înghesuit în jurul preşedintelui să-şi facă poze cu el sau cu soţia, iar Băsescu a savurat fiecare moment. Înalţii oaspeţi au fost duşi apoi la o masă tradiţională, unde li s-au oferit, pe lângă pâine şi sare, câteva sortimente de brânză în coajă de brad, plus borcane cu dulceţuri din fructe de pădure.

Tradiţionala sărbătoare de toamnă „Răvăşitul oilor“ de la Bran a blocat şoselele spre localitatea braşoveană. Până şi preşedintele Traian Băsescu, prezent la festivităţi, a făcut mai bine de o oră cu maşina de la Râşnov la Bran, un drum, altfel, de 10 minute.

Primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, a tradus sintagma „răvăşitul oilor“: „Când vine toamna şi se adună ciobanii în centrul satului şi se împart produsele, brânza şi pastrama“.