Editura Evenimentul si Capital

Basarab Nicolescu, văzut de aproape | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Alex Ştefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 2468 Vizualizari

Înainte de 1989, despre Basarab Nicolescu se vorbea în șoaptă, pentru că încă din 1968 se stabilise în Franța (ceea ce regimul comunist considera o vină de neiertat).

Soția mea, Domnița, absolventă a Liceului „I. L. Caragiale” din Ploiești, îmi povestea că Basarab Nicolescu fusese înaintea ei elev al aceluiași liceu și că rămăsese în mintea foștilor săi profesori și colegi ca un personaj legendar. O impresie puternică făcuse faptul că în 1959 obținuse medalia de aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică (la Brașov).

Avea o inteligență sclipitoare, compatibilă cu matematica și fizica, dar și cu literatura. A absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București în 1964, ca șef de promoție, și a rămas asistent la această facultate. În 1965 şi-a susţinut lucrarea de diplomă Câmpurile Yang-Mills şi autointeracţiunea câmpurilor vectoriale, transformând un examen obișnuit într-un eveniment științific. În 1968, cu puțin timp înainte de expatriere a publicat un original studiu despre poezia lui Ion Barbu, „Cosmologia Jocului secund”, din care aflăm pentru prima dată punctul de vedere al unui matematician despre poetul cu pregătire de matematician.

În Franța, și-a continuat pregătirea științifică la nivel înalt, ca bursier al guvernului francez, a fost angajat apoi, în 1970, ca fizician la Centrul Național de Cercetări Științifice din Paris, iar peste trei ani a devenit doctor în științe fizice, cu lucrarea „Contribution à l’étude théorique de la diffusion pionnucléon”. Așa a început o carieră științifică impresionantă, care l-a înscris în conștiința științifică internațională ca pe o personalitate de primplan. Dintre numeroasele sale contribuții la deschiderea de noi orizonturi ale cunoașterii se remarcă intuirea, teoretizarea și promovarea ideii de transdisciplinaritate.Spirit comprehensiv și cooperant, Basarab Nicolescu a devenit partenerul de dialog al unor savanți, filosofi, scriitori și artiști (este vorba de un dialog direct, prin discuții și schimburi de scrisori, dar și de unul indirect, peste timp, prin intermediul cărților publicate). S-a ocupat, în continuare, nu numai de știință, ci și de literatură. A publicat un senzațional volum de poeme proprii, de o factură nemaiîntâlnită, „Teoreme poetice”. În acest volum el ia fiecare idee filosofică sau științifică între două degete, ca pe un diamant, și o răsucește puțin, ca să-i dezvăluie o secretă irizație lirică.

Am în memoria computerului numeroase fotografii (un întreg album) reprezentându-l pe Basarab Nicolescu alături de personalități ale lumii științifice contemporane, de la Edgar Morin la Stephen Hawking. Cel mai mult mă impresionează una cu Basarab Nicolescu stând de vorbă, în 1982, cu Stéphane Lupasco, în apartamentul acestuia, ticsit de cărți.

Cozmin Gusa sare la GATUL lui Rares Bogdan! Dezvaluirea INCREDIBILA a analistului: El n-a demonstrat ca este...

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI