Bărbat reținut cu peste 500.000 de euro nedeclarați. Banii ar fi finanțat un partid politic

Bărbat reținut cu peste 500.000 de euro nedeclarați. Banii ar fi finanțat un partid politicSursa foto: 96954764 © Ognjen Stevanovic | Dreamstime.com

Un bărbat a fost capturat de către agenții vamali de la postul vamal Sculeni în timp ce încerca să aducă în Republica Moldova o sumă de peste 500.000 de euro nedeclarată.

Banii urmau să fie folosiți pentru a finanța mai mulți candidați din cadrul partidului „Șansă”. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de joi, 5 septembrie. Bărbatul este suspectat de legături cu fostul partid „Șor”.

500.000 de euro pentru finanțarea partidului „Șansă”

Tatiana Șompol, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, a confirmat reținerea unui bărbat la postul vamal Sculeni. Acesta a fost găsit în posesia unei sume semnificative de bani nedeclarată.

Cu toate acestea, a precizat că, din motive de confidențialitate, nu poate furniza detalii suplimentare în acest moment.

La moment sunt în desfășurare acțiuni de urmărire penală. Din acest considerent nu putem oferi detalii pe caz. Mâine vom reveni cu informații, după finalizarea acțiunilor de urmărire penală”, a spus Tatiana Șompol.

Liderul partidului, Alexei Lungu, a respins acuzațiile conform cărora banii ar fi fost destinați pentru partidul pe care îl conduce.

La postul de trecere în Republica Moldova s-a prezentat un bărbat în vârstă de 58 de ani. În timpul verificării bagajului său, vameșii au descoperit aproximativ 550.000 de euro. O sumă pe care nu o declarase autorităților vamale.

În timpul interogatoriului, bărbatul a refuzat să facă declarații. Însă, a menționat că intenționa să-și viziteze părinții, care locuiau într-un sat din raionul Strășeni.

Joi, 5 octombrie, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, împreună cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari, au ținut un briefing de presă în care au dezvăluit detalii despre investigația privind o nouă formă de spălare a banilor.

Această schemă a fost atribuită unor membri ai unei presupuse „grupări criminale” și a fost utilizată pentru finanțarea partidelor politice, scrie zdg.md.

Ilan Șor, Republica Moldova

Ilan Șor. Sursa: Arhiva EvZ

Percheziții la două formațiuni politice

Miercuri, 4 octombrie, au avut loc percheziții la sediile a două formațiuni politice care au intrat în atenția publică în contextul declarării partidului Șor ca neconstituțional.

Partidele afectate de aceste măsuri desfășurate pe întreg teritoriul țării sunt Partidul Renaștere și Partidul Șansă. Ambele furnizând comunicate de presă pentru a anunța aceste acțiuni.

De menționat că Partidul Renaștere a mai fost recent supus perchezițiilor, dar este prima dată când membri ai partidului Șansă sunt implicați în astfel de investigații.

Conform declarației emise de Poliția Republicii Moldova, s-a descoperit că a fost pusă în aplicare o metodă nouă de finanțare a partidelor politice.

Aceasta presupune eliminarea manipulării cu fonduri în numerar și adoptarea unui sistem nou bazat pe utilizarea cardurilor PYYPL și a tehnologiilor digitale. Astfel, la începutul lunii septembrie, trei persoane (două de origine străină și un cetățean al Republicii Moldova) au încercat să aducă în țară peste 1975 de carduri bancare.

Aceste carduri urmau să fie distribuite unor figuri-cheie din cadrul unor partide politice de nouă înființate. Toate afiliate fostului partid Șor.