După 23 de ani în care a fost paralizat, în urma unui atac cerebral, un bărbat de 49 de ani din Australia poate din nou să meargă, datorită tratamentului cu Botox, folosit de obicei pentru reducerea ridurilor. În acest moment, Russell McPhee se poate deplasa neînsoţit şi poate merge, cu bastonul, aproximativ 100 de metri.
Doctorii sunt optimişti in ceea ce priveşte recuperarea sa, relatează ediţia de azi a publicaţiei electronice News.com.au.
După atacul cerebral suferit când avea 26 de ani, starea de sănătate s-a deteriorat rapid, doctorii care l-au tratat în anul 1986 spunându-i că va avea nevoie, pentru tot restul vieţii, de asistenţă medicală şi că nu va mai putea pleca din spital.
Tratamentul cu Botox, folosit în tratementele de reducere a efectelor îmătrânirii la nivelul feţei, se bazează pe o substanţă care blochează semnalele transmise de nervi care conduc la contractarea muşchilor. În acest fel, ridurile faciale se estompează. Puţini ştiu însă că acest instrument cosmetic poate servi şi la tratarea pacienţilor care sunt imobilizaţi, din cauza rănilor la nivelul creierului, sclerozei multiple, fracturării coloanei sau atacurilor cerebrale.
Medicul care îl îngrijeşte pe Russell McPhee, Valentina Maric, a precizat că atacul cerebral suferit de acesta i-a lăsat muşchii într-o convulsie permanentă. "Muşchii erau porniţi în permanenţă, din cauza mesajelor trimise de creier". Această situaţie a oferit un avantaj bărbatului de 49 de ani, întrucât, după o perioadă atât de mare în care picioarele nu au mai fost folosite, muşchii sunt, de regulă, foarte deterioraţi.
În urma tratamentului început acum 18 luni, situaţia lui McPhee s-a ameliorat rapid.
Importanţa acestei reuşite medicale este aceea că recuperarea are şanse mari cu cât tratamentul se începe mai repede de la producerea atacului cerebral. În cazul australianului, întârzierea era de peste 20 de ani.