Obama a declarat, la finalul unei întâlniri cu omologul său kenyan, că „se întâmplă lucruri rele atunci când guvernele obșinuiesc să trateze oamenii diferit”, scrie The Guardian. El a lansat un atac fără precedent, apărând drepturile homosexualilor în Africa, spunându-i președintelui kenyan, Uhuru Kenyatta, că statul nu are niciun drept să pedepsească oamenii pentru că iubesc pe cineva.  

Milioane de kenyeni au privit la televizor discursurilor celor doi oameni de stat. Actele homosexuale sunt interzise în Kenya și sondajele de opinie arată că 9 din 10 persoane le găsesc inacceptabile. Obama a comparat homofobia cu discriminarea rasială pe care a întâlnit-o îm SUA. Niciun alt lider străin nu a atacat atât de direct legislația africană, în timp ce era oaspete într-o țară de pe acest continent.

„Am fost constant în declarațiile pe această temă, în toate țările africane pe care le-am vizitat”, a spus el, într-o conferință comună de presă la Nairobi. „Când începi să tratezi oamenii diferit, din cauză că ei sunt diferiți, aceasta este calea unde libertatea începe să se erodeze. Și se întâmplă lucruri rele. Când un guvern obișnuiește să trateze oamenii diferit, acest obicei poate fi extrapolat. Ca un afro-american în SUA, sunt dureros de conștient de ce s-a întâmpla în istorie când oamenii au fost tratați în mod diferit, lewgal, și au existat tot felul de raționalizări care le-au oferit structura de putere decenii întregi pentru segregare, Jim Crow, sclavagism și ei greșeau atât de mult! așa că nu am niciun dubiu în acest caz”, a spus Obama.