Bani de la Guvern pentru persoanele cu venituri mici. Ce sume vor primi ca ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne

Bani de la Guvern pentru persoanele cu venituri mici. Ce sume vor primi ca ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemneFacturi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul se gândește la o schema de ajutor pentru familiile cu venituri mici pentru a putea ieşi cu bine din iarnă. 

Așadar, potrivit ministerului Fondurilor Europene, familiile cu venituri mici ar putea fi ajutate de Guvern pentru a putea trece mai ușor peste iarna care bate la uşă. Sumele pe care Guvernul se pregătește să le acorde românilor cu o situație financiară proastă vor fi pentru facturi la energie electrică, gaze, căldură, sau pentru lemne de foc. Dar o decizie finală este așteptată în coaliția de guvernare.

Guvernul se gândește la o sumă în valoare d 500 de lei care va transferată pe card

Guvernul ar putea acorda fiecărei familii cu venituri reduse un ajutor în bani în valoare de 500 de lei, pe card, sumă din care vor putea fi plătite, la alegere, facturi la energie electrică, gaze, căldură, sau pentru lemne de foc. O decizie finală este așteptată în coaliția de guvernare. Iar banii ar putea intra pe card în ianuarie 2023.

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a explicat, luni, că schema de ajutor ar putea să fie următoarea: Guvernul se gândește să acorde câte 100 de lei/lună pentru fiecare „punct de consum”, adică pentru fiecare gospodărie, iar toți banii să fie acordați o singură dată, întreaga sumă urmând să fie virată pe un card.

Ajutorul va fi pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei

Ordonanţa 119, care ar trebui să reglementeze piaţa energiei şi să pună punct scandalurilor legate de facturile greşite, va avea un raport preliminar în Parlament săptămâna viitoare. Iar Ordonanța de Urgență din Guvern urmează să fie discutată în comisiile de specialitate pentru obținerea avizelor.

Politicienii ar trebui să introducă în proiect şi categoriile care vor primi ajutoare – familiile cu trei copii, persoanele care au nevoie de aparate medicale, precum şi şcolile, spitalele, bisericile şi instituţiile de utilitate publică. Toate prevederile trebuie apoi votate în Parlament.

Decizia nu ar trebui să întârzie, deoarece noua ordonanţă trebuie aplicată de la 1 ianuarie, prevederile sale fiind valabile peste doi ani, mai exact până în martie 2025.

Sursele politice au precizat că președinții celor două partide de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, vor avea o discuție pe această temă, luni, înainte de ședința solemnă din Parlament, consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov din 15 noiembrie, informează RTV.