Baklava, un desert turcesc cu secole de istorie. Cea mai populară și simplă rețetă

Baklava, un desert turcesc cu secole de istorie. Cea mai populară și simplă rețetă Sursa foto: Cenk Unver | Dreamstime.com

Baklava este un desert turcesc, îndrăgit de întreaga lume. Preparatul are multe secole de istorie, timp în care au apărut diverse variante, însă tradiționala este cea cu nuci, miere și arome. Secretele celei mai populare rețetă.

Nu cred că există om care să nu fi auzit măcar o dată în viață de baklava, un desert originar din Turcia, însă care a ajuns extrem de popular și în alte țări, inclusiv în cele din Orientul Mijlociu. Preparatul este o prăjitură cu foi însiropate, cu nucă, miere și arome.

Baklava este un desert popular, însă puțini sunt cei care știu că este strămoșul ștrudelului. Potrivit istoriei acestui preparat, atunci când turcii au ajuns în Ungaria, au luat cu ei desertul îndrăgit. Ungurii au furat rețeta și au transformat-o în ștrudel.

Potrivit istoricilor, rețeta de baklava a fost perfecționată în bucătăriile Palatului Topkapi din Istanbulul secolului al XVII-lea. Gustul ei l-a impresionat pe sultan, așa că a ajuns repede unul dintre preparatele preferate ale sale. În cea de-a 15 zi de Ramadan, conducătorul turc împărțea soldaților acest desert, cunoscut sub numele de „Parada Baklava”. Servirea acestui preparat era un mod de a aprecia armatei aprecierea și respectul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desertul turcesc, bază pentru alte preparate

Nu doar ungurii au transformat rețeta de baklava. În Grecia, desertul a primit conotație religioasă, fiind preparat din 33 de straturi de aluat, fiecare strat reprezentând un an din viața lui Iisus Hristos. Preparatul este prezent pe mesele musulmanilor în timpul Ramadanului și Eid ul-Fitr, precum și în timpul Paștelui și al Crăciunului, pentru creștini.

De la o cultură la alta, rețeta de baklava a fost modificată. În Bulgaria, Serbia și Macedonia, desertul se pregătește din nuci și sirop de zahăr. În Armenia se pune scorțișoară și cuișoare. Chiar dacă diferă, ingredientele cele mai populare sunt foile de plăcintă, fistic, nuci, alune, migdale, unt dulce, sirop, cuișoare, scorțișoară, coajă de lămâie sau portocală.

Locuitorii din Iordania și Liban au optat pentru o rețetă mai simplă. În Iordania, se prepară din straturi de aluat cu nuci și fistic, miere sau sirop. În Liban sunt folosite foile de plăcintă cu nuci, îmbibate în sirop din portocale sau trandafiri.

Istoric, este general acceptat faptul că prima formă de baklava provine din Imperiul Asirian, în jurul anului 800 î.Hr., unde straturi de aluat de pâine erau întinse extrem de subțire și coapte cu nuci tocate și miere pentru ocazii speciale.

Feluri de baklava

1. Ceviz dolma – de formă rotundă și mai compactă decât o baklava tradițională, cu o nucă întreagă înfășurată de mai multe ori în pasta phyllo.

2. Saray sarmasi – asemănătoare cu ceviz dolma, dar umplută în schimb cu fistic măcinat și nuci.

3. Dürüm – un singur strat de patiserie phyllo este rulat în jurul unui amestec gros de fistic măcinat, care poate transforma patiseria însăși într-un verde aprins.

4. Özel kare – la fel ca o baklava standard, dar cu o cantitate dublă de umplutură și cu fistic tocat grosier în loc de fistic măcinat.

5. Vișneli – acestea conțin o umplutură de vișine în loc de nuci (sau, uneori, la fel de bine).

6. Kestaneli – produse de patiserie phyllo înfășurate în jurul unei castane confiate și acoperite cu fistic măcinat.

7. Burma – fisticul întreg este înfășurat în patiserie phyllo mărunțită într-un cârnat lung, înainte de a fi tăiat în felii subțiri.

8. Basma – nuci prinse între aluatul künefe, care este făcut din fire lungi și subțiri de patiserie care sunt apoi coapte până devin crocante.

Cea mai populară rețetă de baklava

Ingrediente:

  • 400 grame foi de plăcintă phyllo,
  • 250 grame de nuci,
  • 250 grame unt,
  • ½ linguriţă scorţişoară (opţional),
  • 800 grame zahăr, 3 pahare apă, ½ lămâie sau portocală (zeamă și coajă) – pentru sirop.

Mod de preparare:

1. Puneți o hârtie de copt în tavă, apoi puneți pe rând foile de plăcintă, pe care le ungeți cu unt topit. După ce ați pus jumătate din foi, întindeți nuca măcinată și amestecul de zahăr cu scorțișoară. Acoperiți cu restul foilor de plăcintă, ungând-o pe fiecare în parte cu unt.

2. Luați un cuțit, înmuiați-l în unt topit sau ulei și tăiați plăcinta în formă de cuburi sau romburi, iar la final turnați între bucăți câteva linguri de unt topit.

3. Dați tava la cuptor, iar când începe să se rumenească, turnați deasupra siropul cu apă, zahăr și zeamă de portocale sau lămâie. Se mai lasă la cuptor câteva minute.

4. Puteți decora bucățile de bakava cu nuci tăiate mărunt sau fistic. După ce a fost scoasă din cuptor și decorată, lăsați prăjitura la „odihnit” pentru 24 de ore, potrivit retetesivedete.ro.