Editura Evenimentul si Capital

Babilonia Brexitului și o singură soluție: ieșirea fără acord

Autor: | | 2 Comentarii | 1576 Vizualizari

Echipa de negociatori a Bruxelles-ului, cu largul concurs al Theresei May, a creat cu bună știință o asemenea încâlceală de condiții, astfel încât Marea Britanie, a cincea economie din lume, să rămână atârnată la căruța UE. Este posibil să cadă în propria capcană.

Acordul de divorț semnat duminică între Uniunea Europeană și Marea Britanie nu rezolvă nimic: Brexitul continuă să rămână în ceață. Ce este mai greu urmează deabia de acum încolo. Documentul trebuie aprobat în Parlamentul de la Londra. Mai exact în Camera Comunelor, Camera Lorzilor neavând altă prerogativă decât să ia notă de acord și să-l ratifice.

Premierul Theresa May încearcă să joace tare, forțând mâna parlamentarilor: „Dacă crede cineva că se mai poate negocia, să afle că nu este cazul. Acordul aflat pe masă este cel mai bun acord posibil, este singurul posibil.”

În evidentă conivență, încercând să reducă la tăcere valul de critici abătut asupra lui May la ea acasă, președintele Comisiei Europene a transmis un mesaj similar parlamentarilor britanici: „Cei care cred că respingând acest acord vor obține unul mai bun, vor fi dezamăgiți în secundele imediat următoare. Este singurul acord posibil.” Apoi a urmat o declarație de amor bâlbâită: „Nu cred că Marea Britanie va fi o țară terță așa cum alte țări terțe sunt țări terțe (sic!). Între noi există o rămășiță de iubire.”

Acasă, Theresa May este criticată din toate părțile, inclusiv în propriul partid. Adepții unei ruperi ferme de UE afirmă că acordul semnat duminică transformă Marea Britanie într-un vasal, fără putință de a se mai elibera de tutela Bruxelles-ului. Militanții pro-UE susțin la rândul lor că acordul reprezintă cea mai proastă soluție, transformând de facto Marea Britanie într-un membru UE de mâna a doua, fără putere de decizie.

Partidul Conservator al Theresei May este profund divizat între eurosceptici și eurofili. Premierul are pe hârtie în Camera Comunelor 314 parlamentari conservatori, dar mulți se opun acordului. De asemenea, cei 10 parlamentari DUP, membri ai coaliției de guvernare, au anunțat că vor vota împotrivă.

Pe de altă parte, nici cei 313 parlamentari ai opoziției nu sunt toți împotriva acordului.

Theresa May are nevoie de o majoritate simplă pentru a trece acordul, adică 320 de voturi, în cazul în care toți parlamentarii participă la scrutinul care va avea probabil loc pe 12 decembrie.

Theresa May își joacă scaunul

Practic, parlamentarii nu vor putea veni cu amendamente pentru a îmbunătăți acordul. UE privește înțelegerea ca pe un pachet. Dacă Londra va încerca să amendeze prevederile care nu-i convin, Bruxelles-ul poate răspunde modificând și el prevederi sensibile, precum situația Gibraltarului sau drepturile de pescuit.

Mai mult, aprobarea de amendamente împotriva guvernului ar echivala cu o pierdere a autorității premierului. Într-o analiză pentru The Guardian, Vernon Bogdanor, profesor de guvernanță la King’s College, arată că May nu s-ar putea duce la Bruxelles spunând: „Parlamentul nu mă sprijină – sunteți amabili să-mi oferiți ceva mai bun?”. UE ar răspunde: „Noi stăm de vorbă doar cu cei care se bucură de legitimitate democratică”.

Respingerea acordului de către Parlamentul britanic ar forța-o pe Theresa May să demisioneze. Alegerea unui nou lider al Partidului Conservator (singurul care poate forma guvernul) poate dura cel puțin o lună, spune Bogdanor, dat fiind că este probabil că vor exista mai mulți candidați. Este chiar posibil să se depășească termenul de Brexit, de 29 martie 2019.

În timpul acesta, Theresa May sau un adjunct al ei vor deține rolul de premier de tranziție, într-o perioadă în care trebuie luate o mulțime de decizii importante. Iar noul prim-ministru, odată instalat, va avea de înfruntat exact aceeași situație ca Theresa May, cu eurosceptici și eurofili confruntându-se pentru motive ireconciliabile.

Presa din SUA, reactie FABULOASĂ despre Simona! Ce au scris americanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI