Evenimentul Zilei > Actualitate > Avionul dictatorului Nicolae Ceaușescu, vândut la preț de apartament. Unde va ajunge aparatul
Avionul dictatorului Nicolae Ceaușescu, vândut la preț de apartament. Unde va ajunge aparatul

Avionul dictatorului Nicolae Ceaușescu, vândut la preț de apartament. Unde va ajunge aparatul

Un colecționar din străinătate a plătit pentru avionul prezidențial, folosit de dictatorul Nicolae Ceaușescu, prețul unui apartament cu patru camere din București.

Avionul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu s-a vândut pentru suma de 120.000 de euro la o licitație organizată în cadrul unui eveniment online. Aeronava Rombac Super One-Eleven (sau Rombac 1-11) este primul aparat de zbor de pasageri cu reacție construit în România. Fostul dictator a folosit acest aparat de zbor în perioada 1986-1989 pentru deplasări oficiale,

Aceasta este o piesă de colecție din istoria aeronauticii românești și a fost vândută unui colecționar din străinătate. Odată cu realizarea aparatului Rombac One-Eleven, România a devenit prima țară comunistă din lume (în afara URSS) care a produs un avion de pasageri cu reacție. Avionul vândut la licitație a fost pus în circulație în 1983 și a fost folosit de Nicolae Ceaușescu pentru zboruri interne și externe.

Un colecționar din străinătate a plătit suma de 120.000 de euro pentru a avea aeronava în colecția sa. Suma nu este extrem de mare, dat fiind că la acest preț poate fi achiziționat un apartament cu patru camera în București.

Se vând avioanele cu care au zburat Ceaușescu și Iliescu. Costa doar puțin mai mult decât o Dacia Full option

Limuzina lui Ceaușescu, vândută la un preț record

La aceeași licitație a fost vândută și o limuzină pe care același dictator comunist, Nicolae Ceaușescu a primit-o cadou de la șahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi. În cadrul licitației a avut un preț de pornire de 4.000 de euro, însă a fost vândută cu 95.000 de euro unui colecționar din România.

Limuzina i-a parvenit dictatorului în anul 1974, când Nicolae Ceaușescu a devenit președintele Republicii Socialiste România. Șahul Mohammad Reza Pahlavi i-a dăruit acestuia o limuzină Paykan Hillman-Hunter, de fabricație britanică. Mașina de lux a fost create după achiziția constructorului Hillman de gigantul Crysler.

Modelul Paykan Hillman Hunter, care a fost produs începând cu anul 1967, a fost prima mașină construită de Compania Națională Iraniană și a devenit o comoară națională.

Interesul pentru această mașină a fost extrem de ridicat. Cele mai mute oferte au venit din partea unor persoane din Iran, care au dorit repatrierea automobilului în țara lor.

Avionul dictatorului Ceaușescu, scos la licitație. Prețul de pornire este destul de accesibil

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.