Evenimentul Zilei > International > Avion doborât cu 176 de victime. Cum amână Iranul predarea cutiei negre. „E grav avariată”
Avion doborât cu 176 de victime. Cum amână Iranul predarea cutiei negre. „E grav avariată”

Avion doborât cu 176 de victime. Cum amână Iranul predarea cutiei negre. „E grav avariată”

Ministrul iranian al apărării, Amir Hatami a afirmat, miercuri, că din cauza avarierii foarte grave, cutia neagră a avionului ucrainean Boeing 737 doborât pe 8 ianuarie în Iran nu poate fi decodificată.

Potrivit oficialilor de la Teheran această cutie neagră care conține înregistrarea parametrilor de zbor ai avionului, nu va fi predată unei alte țări pentru decodificare

Potrivit ministrului Amir Hatami a fost solicitat ajutorul industriei militare iraniene pentru repararea acestei cutii negre, astfel încât să poată fi extrase datele. Acest lucru se va realize în Iran, a susținut Amir Hatami.

Conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA şi Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine statului unde s-a produs un astfel de accident, dar puţine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numărându-se SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Ucraina şi Canada au cerut să le fie predate cutiile negre ale avionului (înregistratorul parametrilor de zbor şi cel al discuţiilor din cabina de pilotaj) sau ca acestea să fie trimise în Franţa, dar Teheranul refuză.

„Dacă ar fi să dăm cutia neagră altora să o citească în locul nostru, aceasta este ceva ce categoric nu vom face”, a declarat ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif.

Zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât pe 8 ianuarie de apărarea antiaeriană iraniană la puţin timp după ce Boeingul 737-800 cu 176 de persoane la bord a decolat de pe aeroportul din Teheran. Doborârea accidentală a avionului a survenit într-un moment de creştere a tensiunilor dintre Tehran şi Washington, când Iranul se aştepta la represalii aeriene din partea SUA, după ce Iranul lansase rachete asupra unei baze din Irak unde se aflau soldaţi americani tot ca represalii în urma uciderii generalului iranian Qasem Soleimaini cu o dronă americană la Bagdad, potrivit agerpres.ro