"Mi-e teamă că Putin are de gând să ducă țara la o criză mult mai repede decât mulți și-ar dori", a declarat omul de afaceri.

Rusia ar putea, în cele din urmă, să se confrunte cu o "repetare a anului 1917, când o persoană a dus țara spre o criză economică, iar noi ne mișcăm acum într-o astfel de direcție", a estimat Hodorkovski, făcând referire la revolta populară din 1917, care a fost ulterior deturnată de bolșevici și în urma căreia acum aproape 100 s-a instaurat regimul comunist în Rusia.

"Toate regimurile autoritare, în special cele care, precum acesta /rus/, nu se bazează pe ideologie, ci pe o anumită persoană, sunt extrem de instabile. Pentru a-și menține puterea, astfel de lideri autoritari se văd forțați să ardă pământul în jurul lor, ceea ce face acum Putin", susține el.

Economia rusă este în pragul unei recesiuni, iar sancțiunile internaționale impuse Rusiei ca urmare a rolului său în criza ucraineană frânează creșterea, a spus omul de afaceri rus, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari înainte de a fi condamnat acum zece ani, estimând că o integrare mai strânsă în Europa este de o importanță foarte mare pentru Federația Rusă.

Rubla a scăzut cu 14% față de dolar în ultimele trei luni, mai mult decât toate celelalte monede monitorizate de Bloomberg. Exodul de active ruse s-a ridicat la 75 miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, iar pe întreg anul trecut a constituit 61 miliarde de dolari.

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional, au apreciat recet, că în Rusia, creșterea economică a va fi de 0,5% anul viitor, estimare cu jumătate mai redusă în urma conflictului din Ucraina și a slăbirii monedei naționale față de previziunile anterioare, relatează Agerpres.