Avertismentul medicilor. Iodura de potasiu nu face minuni și e inutilă într-un caz extrem

Avertismentul medicilor. Iodura de potasiu nu face minuni și e inutilă într-un caz extrem Sursa: Fireflyphoto | Dreamstime.com

După ce Ministerul Sănătăţii a îndemnat populația țării cu vârste sub 40 de ani să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu disponibile în farmacii, medicul Tudor Ciuhodaru a transmis că această pastilă nu elimină toate efectele nocive produse de radiații.

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis că iodura de potasiu nu acționează împotriva tuturor substanțelor radioactive și că utilizarea acesteia este indicată doar pentru a satura glanda tiroidă.

Tudor Ciuhodaru, despre administrarea pastilei de iodură de potasiu

„Nu protejează decât tiroida, o protejează doar față de Iod 131 și nu o protejează față de alte substanțe radioactive. Dacă vorbim despre atac nuclear, este cu totul altceva decât incident sau accident nuclear. Așa că nu vă gândiți la iodura de potasiu ca la un fel de platoșă care ne protejează de toate radiațiile sau de toate substanțele radioactive.

Ea poate fi administrată, și este important, în primele ore, tocmai pentru a satura tiroida, și atunci când este inhalat sau ingerat iodul radioactiv să nu poată avea aceste efecte nocive, respectiv cancer la nivelul tiroidei", a explicat medicul.

Iodura de potasiu, recomandată doar persoanelor sub 40 de ani

Medicul a explicat că persoanele cu vârste de peste 40 de ani nu prezintă un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer tiroidian, deși ar fi expuse efectelor iodului radioactiv.

„Este vorba despre riscul de a dezvolta cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. Peste 40 de ani s-a constatat că acest risc nu crește, în plus pot exista afecțiuni tiroidiene nediagnosticate, necorelate, la care administrarea de iodură de potasiu poate să biciuiască evoluția acestor afecțiuni.

Iodura de potasiu să știți că este indicată la vârste foarte tinere, acolo este beneficiul maxim și imediat după un astfel de incident sau accident nuclear. Adică începând de la 12 săptămâni de sarcină, nou născuți, sugari, copiii mici, sunt principalii beneficiari ai unor astfel de tratamente”, a mai transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Scenariul unui accident nuclear

În plus, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce se poate întâmpla în cazul unui atac nuclear, dar și ce trebuie să facă populația țării pentru a se proteja de expunerea la radiații.

„Putem vorbi despre acest iod radioactiv care poate fi inhalat sau ingerat și aici poate fi utilă această profilaxie cu iodură de potasiu, tocmai pentru a înlătura efectele negative asupra tiroidei. Pe de altă parte, dacă vorbim despre atac nuclear, adică bombă sau rachetă, țineți minte că radiațiile sunt maxime imediat după atac.

Acestea scad în primele șapte ore, iar la 72 de ore după un atac nuclear, nivelul de radiații este undeva pe la 1%. Așa că pe partea aceea ar trebui să stați într-un subsol, să rămâneți acolo și să fiți informați de către autorități pentru că simpla izolare și contaminare întru-un astfel de adăpost reduce nivelul de expunere la radiații cu aproape 90%”, a explicat medicul, conform Antena 3.