Avertismentul Beijingului după declarația liderilor G7 cu privire la politicile din Xinjiang, Hong Kong și Taiwan: „Nu calomniați China”

Avertismentul Beijingului după declarația liderilor G7 cu privire la politicile din Xinjiang, Hong Kong și Taiwan: „Nu calomniați China”

Ambasada Chinei la Londra a declarat că este puternic nemulțumită și se opune cu hotărâre criticilor cu privire la Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, care denaturează faptele și au expus „intențiile sinistre ale câtorva țări, cum ar fi Statele Unite”

Beijingul a denunțat, luni, declarația comună a liderilor G7, prin care au fost criticate acțiunile țării în Xinjiang, Hong Kong sau în ce privește relația cu Taiwan. Mai precis, duminică, liderii țărilor G7, reuniți la Cornwall, au condamnat acțiunile represive pe care guvernul chinez le întreprinde în provincia majoritar musulmană Xinjiang, dar și anihilarea democrației din Hong Kong. Subiectul stabilității și păcii în strâmtoarea Taiwan s-a aflat, de asemenea, pe lista discuțiilor.

China a calificat opinia comună a liderilor G7 drept o „interferență în afacerile interne ale țării”

Ca răspuns, ambasada chineză de la Londra și-a anunțat nemulțumirea și a susținut că se opune oricăror mențiuni cu privire la Xinjiang, Hong Kong sau Taiwan care „distorsionează faptele” și care „expun intențiile sinistre ale câtorva țări precum Statele Unite”.

„În condițiile în care pandemia de Covid-19 continuă să afecteze lumea, iar economia globală este încă încetinită, comunitatea internațională are nevoie de unitate și de cooperarea tuturor țărilor și nu de politică de clică”, a transmis ambasada.

Nu acceptăm implicarea în afacerile interne ale Chinei, reputația Chinei nu trebuie mânjită, iar interesele Chinei nu trebuie încălcate. Vom lupta cu îndârjire pentru apărarea suveranității, securității și dezvoltării noastre și vom lupta împotriva nedreptăților și atacurilor împotriva Chinei

Îndemnăm SUA și pe ceilalți membri ai G7 să prezinte faptele, să înțeleagă situația, să nu mai calomnieze China, să nu se mai implice în afacerile interne ale Chinei și să nu mai prejudicieze interesele Chinei”, au adăugat reprezentanții ambasadei Chinei la Londra, citat de livemint.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: China se apropie de noi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să răspundă la ascensiunea economică, politică şi militară a Chinei şi că declaraţia finală a summitului de luni va cimenta o nouă strategie faţă de Beijing.
„China se apropie de noi. Îi vedem în spaţiul cibernetic. Vedem China în Africa, dar şi cum investeşte masiv în infrastructura noastră esenţială”, a declarat el presei la sediul NATO de la Bruxelles înaintea unui summit al Alianţei Nord-Atlantice.„Ştim că China nu ne împărtăşeşte valorile. Trebuie să răspundem împreună, ca alianţă”, a spus Stoltenberg, adăugând că Beijingul nu este un inamic sau adversar.

„China nu este adversarul nostru, inamicul nostru. Nu va exista un război rece cu China. Dar trebuie să facem faţă provocărilor pe care le ridică China la adresa securităţii noastre”, a mai declarat  secretarul NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News