China: Parlamentul deschide calea unei reforme electorale în Hong Kong

China: Parlamentul deschide calea unei reforme electorale în Hong Kong

În mod surprinzător, parlamentul chinez a aprobat, joi, o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, care ar trebui să ofere puterii un veto asupra candidaților opoziției pro-democrație la alegerile legislative.

 

Ignorând avertismentele capitalelor occidentale, cei aproape 3.000 de deputați ai Adunării Naționale Populare (APN) au aprobat aproape în unanimitate un "proiect de decizie privind îmbunătățirea sistemului electoral" din fosta colonie britanică. O salvă de aplauze a salutat rezultatul votului în imensul Palat al Poporului, sediul Parlamentului din Beijing. Niciun deputat nu a votat împotriva textului și doar unul s-a abținut.

Modificarea propusă în desemnarea deputaților dina Consiliul legislativ (Legco), parlamentul din Hong Kong, vine la aproape un an după ce Beijingul a impus o lege a securității naționale, care a dus la o represiune fără precedent împotriva activiștilor opoziției din teritoriul autonom. Regimul comunist a impus această lege după protestele de mare amploare din 2019 împotriva influenței Beijingului în Hong Kong. Dar puterea președintelui Xi Jinping nu a putut împiedica ca o consultare locală de la sfârșitul anului 2019 să le ofere o victorie foarte mare consilierilor din districtul opoziției.

După votul de joi, comitetul permanent al ANP ar trebui să fie însărcinat cu elaborarea unui proiect de lege care va fi aprobat oficial de parlamentul chinez înainte de a fi impus Hong Kong-ului. Textul nu a fost publicat, dar un înalt oficial al ANP a explicat săptămâna trecută că acesta ar consta în creșterea rolului "comitetului electoral", un organism supus Beijingului și care numește deja în mod direct jumătate din deputații Consiliului Legislativ. Acest dispozitiv le-a permis autorităților chineze să își asigure majorități în favoarea Legco de la retrocedarea din 1997.

Comitetul electoral, care va crește la 1.500 de membri față de 1.200 în prezent, va fi împuternicit să selecteze candidații autorizați să se prezinte pentru componenta democratică a scrutinului, potrivit agenției oficiale de presă, China Nouă. Legco, la rândul său, va trece de la 70 la 90 de membri, dar agenţia nu a precizat dacă comitetul electoral ar putea numi acum mai mult de jumătate din deputații din Hong Kong.

Încă de săptămâna trecută, Uniunea Europeană a avertizat Beijingul împotriva adoptării acestei reforme, spunând că este gata să "ia măsuri de represalii". Statele Unite au denunțat "un atac direct asupra autonomiei" fostei colonii. Acest proiect este "imperativ pentru a menține stabilitatea durabilă în Hong Kong", a răspuns duminică Wang Yi, ministrul chinez de Externe.

În timpul predării, Beijingul garantase Hong Kong-ului o anumită autonomie și libertăți necunoscute în China continentală până în 2047. Dar puterea și mass-media chineze spun de săptămâni întregi că reforma este necesară pentru a se asigura că doar "patrioții" pot conduce metropola financiară.

Termenul de patriotism înseamnă "a iubi actuala Republică Populară Chineză condusă de Partidul Comunist Chinez", a declarat, marți, Song Ru'an, comisar adjunct la Ministerul chinez de Externe din Hong Kong. "Patrioții trebuie să respecte Partidul Comunist Chinez", a adăugat el. "Vom examina dacă cei care candidează întrunesc aceste criterii".

Hulit de opoziție, șeful executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a salutat votul deputaților chinezi, cărora le-a mulțumit "din suflet". Consilierul său Bernard Chan, deputat în Hong Kong în parlamentul chinez, a declarat însă pentru AFP, lunea trecută, că "nu ar fi surprins să vadă că o mare parte a opoziției ar fi autorizată să revină" în băncile din Legco. "Dacă nu încurajăm în mod deschis separatismul, atunci îndeplinim condițiile necesare" pentru a fi ales, a asigurat el.

În septembrie 2020, alegerile care urmau să permită reînnoirea a jumătate din Legco au fost anulate, autoritățile citând pandemia Covid-19. Luni, doamna Lam a sugerat că este posibilă o nouă amânare a alegerilor programate pentru luna septembrie, din cauza schimbărilor dorite de Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News