Avertisment pentru persoanele care au fost infectate cu Covid-19. Complicațiile pot apărea și după mult timp

Avertisment pentru persoanele care au fost infectate cu Covid-19. Complicațiile pot apărea și după mult timp Sursa: Laurentiu Iordache | Dreamstime.com

Supraviețuitorii Covid-19 au fost avertizați cu privire la o complicație care ar putea lovi la luni de la recuperare - și ar putea avea impact pentru anii următori. Cercetătorii au descoperit o legătură între disfuncția tiroidiană și infecția cu Covid-19.

Tiroida este o glandă care se află în partea din față a gâtului. Produce hormoni care controlează o varietate de funcții ale corpului: temperatura corpului, ritmul cardiac, digestia și metabolismul. Atunci când tiroida cuiva nu funcționează corespunzător și se produc prea mult sau prea puțini hormoni, este probabil ca aceasta să aibă simptome zilnic.

Problemele cu tiroida

O echipă de la Universitatea din Milano, Italia, a studiat 100 de persoane care fuseseră internate în spital pentru Covid-19. Ei au descoperit că tiroidita - inflamația tiroidei, care provoacă o producție mai scăzută de hormoni - a fost frecventă la participanți. Un an mai târziu, jumătate dintre pacienți aveau încă semne de tiroidite la scanări.

„Acest lucru sugerează că tiroidita asociată cu Covid-19 a fost severă la această populație”, a declarat Dr. Antonio C Bianco, profesor de medicină la Universitatea din Chicago, pentru Medical News Today. „În acest moment, se pare că testele lor funcționale tiroidiene sunt normale, iar constatările ultrasonografice au fost singurele anomalii.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar el a adăugat: „Nu aș fi surprins dacă ar fi mai probabil să dezvolte hipotiroidism primar după cinci sau zece ani.” Hipotiroidismul (tiroida subactivă) este atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, ceea ce provoacă simptome. Semnele comune includ oboseala, creșterea în greutate și senzația de depresie.

NHS spune că ar trebui să consultați un medic de familie dacă aveți aceste simptome sau sensibilitate la frig, piele uscată și dureri de păr sau musculare. Un test va dezvălui dacă aveți o tiroidă subactivă, care poate fi tratată cu medicamente.

Complicații post-Covid-19

Studiul, prezentat recent la cel de-al 24-lea Congres European de Endocrinologie de la Milano, a fost condus de dr. Ilaria Muller, profesor asistent în endocrinologie. Dr. Muller a asigurat că orice problemă pe termen lung cu tiroida legată de Covid este puțin probabilă.  „Chiar dacă zonele de tiroidite din glanda tiroidă persistă luni de zile după infecție, funcția tiroidiană este restabilită prompt și nu a fost observată o creștere aparentă a autoimunității tiroidiene. Astfel, consecințele pe termen lung asupra funcției tiroidei sunt puțin probabile.”

Zeci de complicații au fost legate de infecția cu Covid, de la diabetul de tip 2 până la leziuni cerebrale. Atacurile de cord, problemele de sănătate mintală și cheaguri de sânge au fost toate observate cu rate mai mari în rândul celor care se recuperează de la virus, potrivit The Sun.