Avertisment pentru cei care sforăie. Riscul apariției cancerului este mare

Avertisment pentru cei care sforăie. Riscul apariției cancerului este mareSursa: Arhiva EVZ

Un studiu a constatat că cei care sforăie puternic au un risc mai mare de a se confrunta cu cancerul. Corpul este lipsit de oxigen noaptea pentru persoanele cu apnee obstructivă în somn. Cei care sforăie au mai multe șanse de a dezvolta cheaguri de sânge și de a pierde din puterea creierului pe măsură ce îmbătrânesc.

Afecțiunea, care provoacă sforăit, sufocare sau gâfâituri în timpul nopții, trebuie diagnosticată și tratată pentru a evita alte probleme de sănătate. Dr. Andreas Palm, de la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat: „Descoperirile noastre arată că privarea de oxigen din cauza apneei obstructive de somn este asociată cu cancerul. În trecut, nu a fost clar dacă acest lucru se datorează apneei în somn sau unor factori de risc înrudiți, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și stilul de viață.”

Riscul apariției cancerului

Apneea în somn este o afecțiune în care respirația cuiva se oprește pentru perioade scurte în timp ce doarme. Acest lucru face ca nivelurile de oxigen din sânge să scadă, ceea ce poate înfometa organele vitale și țesuturile corpului, provocând leziuni grave ale celulelor. Persoanele care sunt obeze, fumătorii sau alcoolicii au mai multe șanse de a suferi din cauza acestei probleme.

Trei studii dezvăluite la conferința Societății Europene de Respirație au legat această afecțiune de probleme grave de sănătate. Datele de la 4.200 de suedezi au descoperit că persoanele cu apnee severă în somn au mai multe șanse de a avea cancer decât cazurile mai ușoare.

Scăderea funcției cognitive

Un alt studiu realizat de Spitalul Universitar Lausanne din Elveția a constatat că problemele de somn au dus la viteze mai lente de gândire. Celulele creierului sunt foarte sensibile la schimbările de oxigen, potrivit The Sun.

Autorul studiului, dr. Nicola Marchi, a spus: „Am descoperit că apneea obstructivă în somn, și în special nivelul scăzut de oxigen în timpul somnului, a fost asociată cu o scădere mai mare a funcției cognitive, a vitezei de procesare și a memoriei verbale. Am descoperit că persoanele cu vârsta de peste 74 de ani au un risc mai mare de declin cognitiv legat de apneea în somn”.

Ne puteți urmări și pe Google News