Problemele de sănătate cu care te confrunți dacă te simți obosit tot timpul. Ce mesaj transmit medicii

Problemele de sănătate cu care te confrunți dacă te simți obosit tot timpul. Ce mesaj transmit medicii Sursa: Facebook

Toată lumea are obiceiurile sale în somn care sunt fie ciudate, fie foarte comune. Dar poate că ești puțin îngrijorat de un simptom care apare noaptea și te întrebi dacă merită să mergi la medic. Experții dezvăluie când o problemă de somn merită o vizită la medic.

Sforăitul este incredibil de comun și, în mod normal, nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ascultă sunetul sforăitului partenerului tău, pentru că ar putea scoate la iveală indicii pentru o problemă mai gravă.

Cum te afectează anxietatea

Sunetele de gâfâit, pufnit sau sufocare ar putea însemna că o persoană are apnee în somn. De asemenea, afecțiunea determină o persoană să înceteze să respire în mod repetat peste noapte. În timpul zilei, o persoană cu apnee în somn se poate trezi și cu o durere de cap, se poate simți obosită și îi este greu să se concentreze. Deși mulți oameni nu vor avea nevoie de tratament, unii pot avea nevoie de un dispozitiv numit aparat CPAP care pompează aer într-o mască care este purtată pe nas și pe gură în timp ce dorm.

Anxietatea te poate ține treaz în timpul nopții sau te poate trezi pe tot parcursul ei. Acest lucru provoacă un somn fragmentat care, indiferent de cât timp ai dormit, te va face să te simți neliniștit. Privarea de somn poate agrava anxietatea, stimulând un ciclu negativ care implică insomnie și tulburări de anxietate. Dr. Morrison a spus: „Problemele de sănătate mintală care afectează în mod obișnuit somnul includ depresia, anxietatea, stresul, tulburarea de panică, tulburarea de stres post traumatic și tulburarea obsesiv-compulsivă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă tu sau partenerul tău nu te poți opri din agitație în pat, ar putea fi o afecțiune numită sindromul picioarelor neliniștite, cunoscută și sub numele de boala Willis-Ekbom. Acest lucru provoacă un impuls irezistibil de a mișca picioarele, sau o senzație de furnicături, a spus dr. Morrison. Este mai frecventă la femei decât la bărbați și la cei de vârstă mijlocie. În unele cazuri, sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de o afecțiune de bază, cum ar fi anemia cu deficit de fier sau insuficiența renală sau sarcina.

Transpirațiile nocturne au o serie de cauze, dintre care unele sunt mai grave decât altele. Modificările hormonale în timpul menopauzei pot provoca femeilor transpirații nocturne. Dar este tratabil - mergi la medicul de familie dacă te afectează. Antidepresivele, steroizii și analgezicele sunt cele mai frecvente medicamente care au ca efecte secundare transpirația, despre care puteți discuta cu medicul dumneavoastră de familie.

Transpirația pe timp de noapte poate fi un semn de avertizare foarte timpuriu al unor tipuri de cancer, în special limfomul, un tip de cancer de sânge. Dar asta este rar. Infecția poate provoca organismul să transpire noaptea și a fost evidențiată ca un simptom potențial pentru Covid-19.

Ce probleme scoate la iveală mersul la toaletă noaptea

Nicturia este termenul medical pentru urinarea excesivă noaptea. Poate fi declanșată de cofeină, alcool sau fumat, în timp ce anxietatea sau stresul vă pot face să credeți că trebuie să urinați, chiar dacă nu o faceți. Dr Jiri Kubes, directorul medical al unității de cancer Centrul de Terapie cu Protoni, a spus: „Dacă te trezești în mod regulat noaptea cu nevoia de a vizita toaleta, ar putea indica că ceva nu este în regulă cu prostata ta”.

Unul din opt bărbați va face cancer de prostată, care provoacă „dificultăți de a începe să urineze sau un flux slab, precum și sânge în urină sau în spermă”. Simptomele cancerului de prostată s-ar putea reduce și la o prostată mărită, frecventă la bărbații cu vârsta peste 50 de ani. În mod normal, nu amenință sănătatea și se crede că este legată de schimbările hormonale pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. Dar uneori poate duce la complicații, spune NHS, cum ar fi o infecție a tractului urinar (ITU).

Oboseala extremă în timpul zilei ar putea avea o listă lungă de cauze. Nu ar trebui considerată o lipsă de somn - mai ales dacă știi că dormi suficient sau cel puțin cât este normal pentru tine. Oboseala în timpul zilei ar putea fi un semn de anemie, a spus dr. Ross Perry, medic generalist și director medical al Cosmedics. „Alte simptome ale anemiei includ lipsa de energie, piele cu aspect palid, dureri de cap, amețeli, mâini și picioare reci și unghii fragile.”

Oboseala se poate datora și bolii tiroidiene nediagnosticate sau insuficient tratate.  Afecțiunea apare ca urmare a scăderii producției de hormoni tiroidieni și provoacă creștere în greutate și dureri musculare. „Este posibil să dormi mai mult decât de obicei, dar totuși să te simți complet epuizat. Uneori, s-ar putea să adormi ziua sau foarte repede noaptea. Dimineața, s-ar putea să îți fie greu să te ridici din pat. Oboseala extremă ar putea fi un simptom al bolii celiace, iar pentru unii, poate fi singurul simptom”, a spus dr. Perry potrivit The Sun.