Lucruri pe care nu ai voie să le faci dacă ai o minte anxioasă
- Antonia Hendrik
- 20 martie 2022, 21:08

Există o mulțime de cărți despre cum să supraviețuiești unei apocalipse zombie, unui război nuclear total sau Armaghedonului. Dar ce se întâmplă când simți că lumea se termină de fiecare dată când te trezești şi ai anxietate, aflăm din cartea scriitorului britanic, actor de comedie, Aaron Gilles.
Neliniște, îngrijorare, agitație, respirație accelerată, disconfort în zona abdominală, transpiraţie, sentimentul că o catastrofă sau o boală este iminentă, toate acestea sunt simptome ale tulburărilor anxioase, spun medicii.
Scriitorul britanic și actorul de comedie Aaron Gilles propune în cartea sa: Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii. Ghidul tău împotriva anxietății o perspectivă inedită asupra subiectului.
În stilul caracterisit, actorul de comedie Aaron Gilles vorbeşte despre anxietatea mai mult glumind pe seama ei
Cartea este o confesiune amuzantă a scriitorului despre lupta sa cu anxietatea și un dialog plin de empatie cu cititorii, mai mult sau mai puțin anxioși. Suntem tot mai mulți dintre noi „mașini de tocat griji”, care tragem peste puteri să rezolvăm sarcini, să atingem obiective, iar acest lucru are consecințe importante asupra psihicului uman.
Însă, Aaron Gilles atrage atenția: „lupta cea mare de pe câmpul anxietății nu constă în a învinge anxietatea, ci în a redeveni tu însuți”. Din perspectiva autorului cărții, sunt mai multe lucruri pe care nu trebuie sp le faci dacă ai o minte anxioasă.
În cartea sa, Aaron Gilles descrie reacția sa la festele pe care i le-a jucat starea emoțională, una clasică şi cum a încercat să trateze această stare.
Când mi-am dat seama prima dată că propria-mi minte mă dușmănește și că hobby-ul ei favorit e să născocească noi și haioase tulburări psihice cu care să mă lupt, am reacționat așa cum ar reacționa orice mascul beta de 20 și ceva de ani: m-am dus la pub și m-am făcut că plouă, a scris Aaron Gilles.
Ca „orice britanic care se respectă”, Aaron Gilles recunoaște că a „tratat” anxietatea cu alcool
Însă, ignorarea anxietății este cea mai păguboasă strategie, pentru că stările emoționale negative nu dispar, ba mai mult, se agravează, mai ales când primesc „remedii” precum cele menționate mai sus.
Ședințele de psihoterapie, sportul și petrecerea timpului în compania celor dragi – chiar și la pub – sunt câteva dintre metodele prin care scriitorul a încercat să-și țină sub control anxietatea.
Unul din sfaturile sale este să nu bei prea multă cafea
Aaron Gilles recomandă și anumite schimbări în obiceiurile zilnice. Prima pe listă este următoarea „Lăsați‑o mai ușor cu cafeina!”. Deși e de acord că o cană cu cafea „e o minunăție”, actorul britanic de comedie spune că efectele acesteia nu sunt de dorit.
Cafeina nu face decât să exacerbeze starea de spirit de la momentul respectiv; dacă erați deja anxioși, acum sunteți foarte rapizi și anxioși; dacă erați deprimați, acum sunteți foarte rapizi și deprimați. Soluția ar fi înlocuirea cafelei cu ceai, infuzii din plante sau sucuri din fructe. Știu că sună alarmant de sănătos, dar chiar funcționează.
Nu păstra în viața ta oamenii care îți fac rău.
Un alt sfat din propria-i experienţă, este acela de a te îndepărta de oamenii care nu fac altceva decât să-ţi crească anxietatea, care nu aduc nimic bun în viaţa ta.
„Dacă avem voie să fim egoiști pentru ceva în viață, acel ceva e sănătatea noastră mintală. Cei care descoperă că există un anumit factor de stres sau o cauză clară a anxietății trebuie să o îndepărteze. Iar dacă această cauză are legătură cu persoane din viața ta, cu atât mai mult. Eu, de pildă, m-am îndepărtat de persoanele negative, de oamenii a căror prezență în viața mea nu-mi aducea nimic bun. E dificil, dar dacă reușești să faci asta te vei simți revigorat, mai spune scriitorul britanic, potrivit voifibine.