Imagini care arată lansarea uneia dintre  rachete interceptoare ale sistemului S-400 au fost lansate prin intermediul rețelelor sociale.

Canalul de televiziune Haber 7, aflat aproape de guvern, a confirmat știrea, la fel ca alte mass-media turcești și Reuters. Citând o sursă militară, agenția rusă de știri TASS a menționat tragerea a trei rachete. „Toate au reușit să atingă țintele desemnate”, a precizat TASS, scrie Opex 360.

După achiziția de S-400, Statele Unite au exclus Turcia din programul avionului de luptă F-35, dorit de Turcia, și au amenințat Ankara cu sancțiuni.

Pentru Washington, utilizarea unui astfel de sistem rusesc este incompatibilă cu implementarea avioanelor F-35. Drept urmare, Turcia a fost exclusă din acest program condus de Lockheed-Martin, deși comandase 100 de exemplare de F-35.

Aliații, în fața faptului împlinit. Erdogan amenință

Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va ezita să cumpere avioane de luptă ultramoderne din Rusia.

Erdogan a invocat necesitatea unui sistem propriu de apărare antirachetă ținând cont de situația din Siria vecină, țară distrusă de un război sângeros.

De altfel,  Turcia începuse deja să testeze sistemul S-400 , mai precis a radarelor sale, cu avioane F-16 aparținând forței sale aeriene (culmea ironiei, cumpărate de la americani) în noiembrie 2019.

„Statele Unite au exprimat anterior guvernului turc că achiziționarea de sisteme militare rusești precum S-400 este inacceptabilă. (…) Dacă se confirmă, atunci vom condamna în termenii cei mai puternici lansarea unei rachete de testare S-400, care este incompatibilă cu responsabilitățile Turciei ca aliat al NATO și partener strategic al Statelor Unite, a reacționat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Și a avertizat Ankara împotriva „consecințelor potențial grave” pentru relațiile sale de securitate cu Washington.

În schimb, președintele turc a amenințat deja Statele Unite că le refuză accesul la baza aeriană Incirlik (unde se află un depozit de bombe nucleare tactice B61 puse la dispoziția NATO) și că va închide baza de la Kurecik, care găzduiește un radar cheie pentru cordonul antirachetă al Alianței.

 

Foto: Opex 360

Alertă din UE pentru români! Mare atenție, aceste măști nu vă protejează!

Germania, fascinată de „secretul” Primei Doamne din România

PAGINA ANTERIOARA