Peșcheș pentru Putin, ioc F-35 pentru Erdogan, NATO mofluz
- Istrate Cristian
- 19 iulie 2019, 00:10
După amenințări, SUA au trecut la fapte: Turcia va fi exclusă din programul american al avioanelor „stealth” F-35, din cauza deciziei lui Erdogan de a cumpăra sistemele de apărare antiaeriană S-400 de la Putin.
Participarea Turciei la programul de dezvoltare al avionului F-35 a fost suspendată iar procesul de excludere a început, a anunțat Casa Albă. Concret, această excludere va antrena expulzarea piloților turci care se antrenează în SUA pe F-35 și anularea livrării a patru aparate, deja cumpărate de Turcia dar care se află încă pe sol american. Ellen Lord, adjunctul achizițiilor în Pentagon, a declarat că Turcia ar fi putut câștiga 9 miliarde de dolari din participarea sa la programul F-35.
Clacă de vorbe cu mortu-n casă
Acest program „nu poate coexista cu o platformă rusească de colectare de informații care va fi utilizată pentru a-i străpunge capacitățile avansate”, se arată într-un comunicat, citat de AFP, cu referire la riscul ca S-400 să „citească” tehnologia lui F-35 (via operatorii ruși care-i vor forma pe militarii turci) , avion pe care Turcia îl vrea în dotare. Alegerea Turciei , stat cheie al NATO, de a se echipa cu S-400 va avea „un impact negativ” asupra „interoperabilității” cu alți membri ai Alianței, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham.
Ea a adăugat că SUA au făcut „numeroase propuneri” pentru a vinde sisteme Patriot Turciei. Și în zadar: primele piese ale sistemelor S-400 se află deja pe pământ turcesc, la baza Murdet, la nord-est de Ankara. Turcia a criticat o decizie „injustă”, „unilaterală” a SUA, care nu „respectă spiritul Alianței”, „nu are rațiuni legitime”. „Invităm SUA să retragă această eroare care va deschide calea unor daune ireperabile în relațiile noastre strategice. În paralel, NATO pare pe marginea gazonului în această ecuație, secretarul general al Alienței, Jens Stoltenberg, mărgininduse să-și exprime „preocuparea”, să laude „contribuția Turciei la NATO, care este mai vastă că F-35” , etc.
Un aliat prea prețios
Chiar dacă a pierdut bătălia cu S-400, deci cu Putin, Casa Albă nu-și poate permite să piardă și războiul, Ankara fiind un aliat crucial în regiune. La baza aeriană Incirlik, de importanță strategică, aflată în apropierea frontierei siriene, SUA stochează arme tactice destinate să fie folosite de aviația turcă în caz de război cu Rusia. Iar Washington a afirmat că „va continua să coopereze” cu Ankara, fiindcă „SUA acordă o mare importanță relației strategice cu Turcia”, care „nu se limitează la F-35”. Iar SUA vor continua exercițiile militare cu Turcia, în special cele prevăzute în Georgia, Germania și Ucraina.
Greu de întors
Turcia nu a vărsat decât un avans de o valoare nedivulgată din prețul de achiziție de 2,5 miliarde de dolari pentru patru divizii de S-400, bugetul federal rus prevăzând condiții de credit favorabile pentru restul, precizează Moscow Times. Deloc surprinzător, Moscova nu a ezitat să-și afișeze victoria percepută asupra SUA și NATO. Din 2017, de când Erdogan a anunțat că dorește achiziția de S-400, SUA și Occidentul au încercat totul pentru ca liderul de la Ankara să anuleze comanda, în timp ce Kremlinul nu a menajat nici un efort să se asigure că Erdogan nu-și va schimba în ultimul moment opțiunea. Iar acum, represaliile Washingtonului față de Ankara nu vor face decât să complice și mai mult relațiile, și așa complicate, dintre cei doi mari aliați NATO.
80% din turci au sentimente antiamericane
Mai mult, un vis al Rusiei prinde contur: strâmtorile Bosfor și Dardanelele vor fi controlate de regimul lui Erdogan, pe cale să devină aproape un aliat al Rusiei, independent de SUA, în detrimentul controlului NATO. De notat și sentimentele antiamericane din societatea turcă: aproape 80% din populație crede că SUA amenință Turcia. În timp ce doar 44% cred același lucru despre Rusia. Dar dificultățile economice ale Turciei se agravează iar popularitatea lui Erdogan este în cădere. Pentru Erdogan, care știe că Rusia nu poate înlocui Occidentul în ceea ce privește economia turcă, un conflict public cu Washington ar putea schimba situația.