Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă din UE pentru români! Mare atenție, aceste măști nu vă protejează!
Alertă din UE pentru români! Mare atenție, aceste măști nu vă protejează!

Alertă din UE pentru români! Mare atenție, aceste măști nu vă protejează!

Probleme grave cu unele dintre măștile de protecție aflate pe piață au fost semnalate unei autorități în domeniu de către experții europeni.

Atenție la ce măști de protecție folosiți în această perioadă a pandemiei de coronavirus. Nu tot ce se găsește în comerț împiedică răspândirea microbului. Anunțul a fost făcut chiar de oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Cei de la ANPC au primit, prin sistemul RAPEX, trei alerte pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, emise de autorităţile din Luxemburg, Italia şi Letonia. Anunțul a fost făcut pe contul de Facebook, de Paul Anghel, director general al instituției.

„Alerta RAPEX emisă de Luxemburg: produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către organismul relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele privind sănătatea şi siguranţa şi să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când nu este combinat cu măsuri suplimentare. Nu respectă regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie”, a anunțat Paul Anghel.

Care sunt punctele nevralgice

Alerta emisă din Italia are în vedere o mască de protecţie cu retenţie insuficientă de particule. O cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare.


O mască de protecţie la mare căutare prezintă un pericol pe măsură! Bombă

Masca de protecţie. Ultima teorie a conspiraţiei a lovit ca un bumerang


Alerta emisă de Letonia precizează că produsul neconform promovează un potenţial de protecţie împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant.

Așadar, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.