Amenzi ale ANPC, pe litoral, 2,5 milioane lei. Paul Anghel: “Ușor, ușor, o să avem o țară ca afară”

Amenzi ale ANPC, pe litoral, 2,5 milioane lei. Paul Anghel: “Ușor, ușor, o să avem o țară ca afară”

Conducerea ANPC a închis, astăzi, Comandamentul Litoral, anunțând bilanțul controalelor efectuate în perioada 1 iulie-15 septembrie, în stațiunile de la mare, pe durata sezonului estival. De evidențiat este faptul că, spre deosebire de anul trecut, numărul controalelor de la Protecția Consumatorilor a fost cu 50% mai mic. S-au aplicat însă amenzi de peste 2,5 milioane de lei din care s-au încasat aproape 200.000 de lei.

ANPC a organizat în acest sezon estival 775 de controale, cele mai multe la unități de cazare, hoteluri, vile, căsuțe, campinguri, la unități de alimentație publică, restaurante, pizzerii, baruri, terase precum și la unitățile de agrement. S-au aplicat peste 550 de amenzi în valșoare totală de 2,6 milioane de lei din care s-au încasat, deocamdată, 187 750 de lei. Cele mai multe aspecte reclamate în restaurante făceau referire la “mâncare rece, cu gust îndoielnic, bucăți de pui vechi printre bucăti de pui proaspete, toxiinfecție alimentară după consumarea mâncării, mici verzi, alterați, limonadă cu alcool, înşelare la cântar, depozitare necorespunzătoare, lipsă prețuri, veselă murdară, fresh de portocale cu viermi, angajați mâncând din produse etc”.

La unități de cazare de tip hotel, căsuțe camping, vile au fost reclamații privind condiţii neconforme de cazare (camere mici fără balcon, lipsă apă caldă, păr și nisi pe cearșaf, mucegai în cameră, comportament angajati), refuz cazare, condiții necorespunzătoare de transport etc. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Constanța, Horia Constantinescu, vrea să combată ideea ca activitatea OPC ar fi adus prejudicii imaginii litoralului. El susține că doar 10% din operatorii economici controlați s-au ales cu activitatea suspendată, însă peste 90% dintre ei și-au remediat rapid deficiențele. “Ne interesează faptul că marea majoritate a agenților economici  au înțeles că lucrurile pot fi îndreptate”, a spus Horia Constantinescu . 

Iar directorul general al ANPC, Paul Anghel, a făcut, din nou, un apel către populație pentru a semnala orice neregulă constatată. A dat un exemplu personal, cu fiul său de 6 ani care împreună cu 14 colegi de la o grădiniță din București au făcut toxiinfecție alimentară. “Deci se poate întâmpla oricui, inclusiv nouă. Fiecare să fie voluntar la ANPC și ori de câte ori e o problemă, să o semnaleze. Nu neapărat ca să închidem spațiul respectiv sau să dăm o amendă. Putem schimba ceva. Eu cred că de la mentalitate trebuie plecat și ușor ușor veți vedea că o să ajungem o țară ca afară. Asta este realitatea românească, cu bune, cu rele, cu produse alterate , expirate cu zone gastro ciudate, cu cearșafuri murdare, rupte, pătate, cu camere în care miroase mai urât decât în toaletele publice. Dar, ușor, ușor, lucrurile se schimbă și de la an la an se aduc îmbunătățiri. Lucrurile au evaluat, s-au schimbat”, a încheiat Paul Anghel.

Ne puteți urmări și pe Google News