Avertisment. La ce boli suntem expuși dacă folosim exagerat aerul condiționat. Şi dușurile reci pot declanșa probleme

Avertisment. La ce boli suntem expuși dacă folosim exagerat aerul condiționat. Şi dușurile reci pot declanșa probleme

În aceste zile de caniculă aerul condiționat devine cel mai bun prieten al nostru, dar puțini știu că se pot confrunta cu adevărate probleme de sănătate dacă acesta nu este setat la o temperatură corectă.

În primul rând  este important de ştiut că trebuie să evitați șocul termic în momentul în care există o trecere bruscă de la un mediu răcoros la unul mult prea cald. În acest sens, Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași a vorbit despre pericolul folosirii aerului condiționat în zilele toride de vară. Medicul spune că o temperatură scăzută poate provoca diferite afecțiuni. Iar în ceea ce privește dușurile reci, Diana Cimpoeșu atrage atenția că un astfel de obicei poate duce chiar la stop cardio-respirator. Pot exista organisme sănătoase care să reziste unui șoc termic, dar nu e bine să facem lucru ăsta. E bine să fim moderați, iar trecerea de la foarte cald la foarte rece să fie făcută treptat. 16, 18 grade Celsius nu sunt temperaturi recomandate.

Tulburări grave de ritm cardiac, până la tulburări maligne, fibrilație ventriculară și chiar stop cardio-respirator

De asemenea imersia corpului în apă rece poate fi riscantă, putând duce la tulburări grave de ritm cardiac, până la tulburări maligne, fibrilație ventriculară și chiar stop cardio-respirator. Cei care au tendința de a se răcori cu o imersie bruscă în apă foarte rece pot suferi o tulburare malignă de ritm și oprire cardiacă.

Diana Cimpoeșu mai spune că: Avem în mijlocul verii, în urgență, pacienți care vin cu nevralgii. Nevralgii intercostale, cu cefalee, cu otite, cu viroze. Asta pentru că în mașină au 16 grade, într-un birou preferă să fie la 16 grade, și se întâmplă ceea ce în mod obișnuit se întâmplă iarna. Și uite că avem dureri lombare, otite, viroze, traheobronșite.

În plus, există și riscul ca instalațiile de aer condiționat care nu sunt bine întreținute să fie purtătoare a unor microorganisme, care să ducă la unele infecții, chiar la pneumonii. Asta se întâmplă mai rar. Ce se întâmplă cel mai des sunt nevralgiile. Te doare capul, urechea, spatele, umărul... pentru că ai stat în aer condiționat foarte rece, a mai subliniat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD într-o intervenție telefonică la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News