Aerul condiționat favorizează răspândirea COVID-19. Semnal de alarmă pentru români
- Sabina Popescu
- 5 iulie 2021, 19:47
În condițiile în care temperaturile estivale înregistrează creșteri excesive, aparatele de aer condiționat nu mai reprezintă o opțiune, ci o necesitate. Medicul Gindrovel Dumitra explică efectele negative ale unor astfel de produse. Aerul condiționat favorizează răspândirea coronavirusului.
Aparatele de aer condiționat pot fi benefice, dar pot să aibă și efecte negative asupra stării de sănătate. Fără doar și poate, principalul avantaj este reprezentat de confortul termic, iar aparatele de aer condiționat ajung să fie o necesitate în sezonul cald, mai ales pe fondul temperaturilor caniculare înregistrate.
Cu toate acestea, aerul condiționat poate genera mai multe probleme de sănătate. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei de coronavirus, specialiștii avertizează că utilizarea aparatelor de aer condiționat poate contribui semnificativ la răspândirea SARS-COV-2.
Aerul condiționat poate accelera răspândirea coronavirusului
Un nou studiu publicat de către autoritățile din Sănătate arată că primul epicentru al pandemiei de coronavirus, reprezentat de nouă persoane din Wuhan, a fost generat ca urmare a purtării COVID-19 de către valurile de aer condiționat de la o persoană asimptomatică la masa apropiată.
Aparatele de aer condiționat au rolul de a accelera viteza aerului și de a elimina umiditatea, motiv pentru care acesta reprezintă un potențial factor în răspândirea coronavirusului, potrivit lui Manish Butte, medic şi profesor al Departamentului de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară de la Universitatea din California, Los Angeles.
”Mai puţină umiditate în aer duce la evaporare, ceea ce face ca aerosolii să se usuce şi să dispară”, a declarat Manish Butte.
Efectele negative ale aparatelor de aer condiționat
Medic primar de medicină de familie Gindrovel Dumitra a explicat că aerul condiționat poate afecta sănătatea oamenilor - în unele cazuri, în mod sever. Utilizat excesiv, aerul condiționat poate genera bronșite, infecții respiratorii și inflamații. De asemenea, persoanele care optează pentru aparatele de aer condiționat pot să contracteze bacteria Legionella, care duce la dezvoltarea unor forme grave de pneumonie.
„Există chiar şi o bacterie care este destul de prezentă la pacienţii care se îmbolnăvesc ca urmare a folosirii în exces a aerului, care se numeşte legionella, care poată să producă o pneumonie destul de severă”, a explicat Gindrovel Dumitra pentru Aleph News.
Aparatele de aer condiționat afectează în mod special persoanele care prezintă boli cronice.
„Eu recomand ferm pacienţilor ca să folosească cu moderaţie aerul condiţionat, iar gradiantul de temperatură între aerul înconjurător şi aerul din încăpere să fie cât mai mic”, a spus dr. Gindrovel Dumitra.