Avertisment Fitch: Ratingurile statelor din Europa de Est puse în pericol de criza datoriilor din zona euro

Avertisment Fitch: Ratingurile statelor din Europa de Est puse în pericol de criza datoriilor din zona euro

Veşti deloc bune de la agenţia de evaluare Fitch. Un raport de evaluare întocmit de analiştii Fitch nu exclud reduceri de ratinguri pentru ţările din Europa de Est, ca urmare a legăturilor puternice pe care le au cu zona euro.

"Europa Centrală şi de Est este până acum cea mai expusă regiune emergentă la criza datoriilor din zona euro datorită fluxurilor comerciale puternice, legăturilor din sectorul bancar şi, în unele cazuri, portofoliul de investiţii, riscurile valutare şi cerinţele de finanţare externă substanţiale. Ţările din Comunitatea Statelor Independente (CIS) sunt mai puţin expuse direct, dar ar putea fi în cazul scăderii abrupte a preţului materiilor prime", afirmă în raport analistul Charles Seville.

Astfel, o înrăutăţire a crizei datoriilor în zona euro ar putea duce la o creştere economică mai slabă în CEE, la intensificarea vulnerabilităţilor financiare şi unele acţiuni de rating.

Prima jumătate a acestui an a adus şi primele acţiuni pozitive de rating în Europa emergentă, dar perspectiva unei creşteri mai slabe ar putea afecta această tendinţă, apreciază Fitch. În iulie, a agenţia de evaluare revizuia în creştere ratingurile României şi Estoniei. De atunci doar Georgiei şi Kazahstanul au mai crescut în evaluarea analiştilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu luna octombrie, Fitch a adoptat măsuri negative asupra a şapte perspective (în general revizuite de la pozitivă la stabilă) în regiune: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Turcia şi Ucraina.

În prezent, Croaţia şi Ungaria sunt singurele state cu perspective negative din Europa Centrală şi de Est, în timp ce trei state din Comunitatea Statelor Independente au perspective pozitive: Azerbaidjan, Kazahstan şi Rusia.