Avertisment crunt pentru omenire! Suntem aproape de un dezastru nuclear: Vladimir Putin, respeonsabil pentru ce ne aşteaptă
- Sabina Popescu
- 26 aprilie 2022, 22:30
După 36 de ani de la accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, Uniunea Europeană a avertizat că războiul Rusiei în Ucraina riscă să declanșeze un nou dezastru nuclear în Europa. Forțele rusești au controlat zona Cernobîl - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, din 1986 - timp de mai bine de o lună, înainte de a se retrage, lucru care s-a întâmplat la sfârșitul lunii martie.
Războiul din Rusia riscă să implice un fenomen nuclear dezastruos pentru întregul continent, a atras atenția Uniunea Europeană, în ziua împlinirii a 36 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Agresiunea „ilegală și nejustificată” a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol siguranța nucleară, a transmis Comisia Europeană.
Uniunea Europeană cere Rusiei să se retragă
Forțele Moscovei au „vizat și ocupat siturile nucleare ucrainene, deteriorând în mod nechibzuit instalațiile”, se arată într-un comunicat emis de către reprezentanții Comisiei Europene, care a subliniat că „ocuparea ilegală și întreruperea operațiunilor normale, cum ar fi împiedicarea rotației personalului, subminează funcționarea sigură și securizată a centralelor nucleare din Ucraina și sporesc semnificativ riscul unei accident”.
De asemenea, trupele rusești au ocupat centrala atomică Zaporizhzhia, cea mai mare astfel de unitate din Europa, după un atac la acest sit care a stârnit îngrijorare la nivel global.
„Cerem Moscovei să returneze autorităților ucrainene controlul asupra centralei nucleare ocupate din Zaporizhzhia și să se abțină de la orice alte acțiuni care vizează instalații nucleare”, a transmis Comisia Europeană.
Războiul s-ar putea încheia cu o „catastrofă nucleară”
Compania de stat ucraineană pentru energie atomică a declarat că rachete rusești au zburat la joasă altitudine deasupra centralei nucleare Zaporizhzhia și a reiterat avertismentele că invazia Rusiei ar putea duce la o „catastrofă nucleară”.
Energoatom a emis cel mai recent avertisment cu privire la riscurile cauzate de războiul cu Rusia la cea de-a 36-a aniversare a dezastrului de la Chornobîl.
Compania a transmis că rachete de croazieră au survolat centrala nucleară din Zaporizhzhia în timpul unui atac aerian care, potrivit autorităților locale, a lovit o clădire comercială din orașul Zaporizhzhia, provocând moartea a cel puțin o persoană.
„Rachetele aflate la o altitudine joasă direct deasupra sitului centralei nucleare ZNPP (Zaporizhzhia), unde există 7 instalații nucleare cu o cantitate uriașă de material nuclear, prezintă riscuri uriașe”, a declarat Petro Kotin, șeful interimar al Energoatom.
„La urma urmei, rachetele ar putea lovi una sau mai multe instalații nucleare, iar acest lucru amenință cu o catastrofă nucleară și de radiații în întreaga lume”, a declarat el, citat într-o declarație emisă de Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.
Se repetă scenariul de la Cernobîl?
Energoatom a precizat că trupele rusești, care au ocupat centrala nucleară pe data de 4 martie, păstrează echipamente grele și muniție la fața locului.
„La 36 de ani de la tragedia de la Cernobîl, Rusia expune întreaga lume la pericolul unei repetări a catastrofei nucleare!”, se arată în comunicatul de presă citat de euractiv.com.
Rusia nu a comentat imediat declarația Energoatom. Aceasta a oferit anterior asigurări de siguranță cu privire la instalațiile nucleare din Ucraina de la lansarea a ceea ce ea spune că este o "operațiune militară specială" la 24 februarie.
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a calificat ocuparea Cernobîlului de către Rusia drept „foarte, foarte periculoasă”, în timpul unei vizite efectuate la sit împreună cu o echipă de experți, pentru a efectua verificări ale radiațiilor și pentru a livra kituri esențiale.
AIEA a fost criticată pentru faptul că a luat în considerare cu ușurință riscurile din Ucraina, o țară cu 15 reactoare nucleare civile. Ucraina susține că soldații ruși au săpat tranșee în locuri cu radioactivitate ridicată în timpul ocupării zonei de excludere.