Autoritățile din România nu știu câți oameni au murit de coronavirus. Diferențele dintre rapoarte, o enigmă
- Nicolae Comănescu
- 28 aprilie 2021, 21:14
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a recunoscut că există diferențe între raportările numărului de persoane care au murit din cauza coronavirusului.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a vorbit despre unul dintre cele mai controversate subiecte lansate în spațiul public din România în ultima vreme. Cel al diferenței neconcordanței între decesele provocate de coronavirus, raportate oficial, și numărul real al acestor morți. Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, deschisese acest subiect, iar o comisie de la Ministerul Sănătății a anchetat această problemă.
„Nu ştim încă exact care sunt cauzele”
„Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătăţii cu specialiştii INSP şi unde participă inclusiv specialiştii STS un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat astăzi arată că există diferenţe.
Nu ştim încă exact care sunt cauzele, dar există diferenţe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca, în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să comunicăm rezultatele acestui raport”, a declarat, miercuri, ministrul Ioana Mihăilă.
Ministrul Ioana Mihăilă: „Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date”
„În momentul acesta, raportarea se face în sistemul Alerte MS, unde spitalele raportează numeric total numărul de decese de COVID-19. Raportarea din CoronaForms, cea care transmite datele oficiale ce sunt prelucrate şi preluate de Grupul de Comunicare Strategică, sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi de către reprezentanţii INSP.
Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există o comisie care analizează aceste diferenţe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale COVID sau spitale suport-COVID şi din datele furnizate de INS. Aşteptăm rezultatul final pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până când nu avem o certitudine”, a mai afirmat oficialul de la Ministerul Sănătății.