Autorităţile de la Beijing susţin că nu au furnizat niciodată arme părților aflate în conflictul din Ucraina, deoarece China alege pacea

Autorităţile de la Beijing susţin că nu au furnizat niciodată arme părților aflate în conflictul din Ucraina, deoarece China alege pacea Sursa foto. Twitter

Beijingul "nu a furnizat arme nici uneia dintre părțile conflictului ucrainean. China nu este arhitectul crizei și nici parte direct interesată. De ce se amenință atunci cu sancțiuni împotriva Chinei? Este absolut inacceptabil".

Noul ministru de externe, Qin Gang, în primul său briefing cu mass-media în marja lucrărilor parlamentare anuale, a făcut aluzie la o ''mână invizibilă'' care pare să sprijine o criză prelungită. ''Este o tragedie care putea fi evitată: China alege pacea în locul războiului, dialogul în locul sancțiunilor și detensionarea în detrimentul escaladării'', a menționat Qin, referindu-se la conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Noul ministrul chinez de externe a lăudat apoi relațiile Beijingului cu Rusia, pe care le-a definit drept un ''far de forță și stabilitate'', în timp ce Statele Unite și aliații săi au fost descrise ca o sursă de tensiune și conflict. Qin Gang a spus că legăturile dintre Beijing și Moscova ''sunt un exemplu pentru relațiile externe globale''. ''Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice'', a spus el. ''Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât devine imperativ pentru China și Rusia să-și consolideze relația''.

 Relațiile cu Statele Unite

În prima sa apariție în presă în calitate de ministru de externe, care a avut loc în marginea mitingului politic a celor ''două sesiuni'', Qin Gang a conturat agenda de politică externă a Chinei pentru următorii ani și a lansat un avertisment către Statele Unite: ''Dacă nu frânează, ci continuă să accelereze mergând în continuare pe drumul greșit, nicio balustradă nu va putea împiedica deraierea și cu siguranță vor exista conflicte și ciocniri''. Ministrul chinez de externe a acuzat apoi SUA că au o ''percepție distorsionată asupra Chinei'' și că ''folosesc competiția dintre cele două mari economii pentru a bloca cele două țări într-un joc fără nicio miză'.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referindu-se la scandalul balonului, Qin Gang a acuzat din nou Statele Unite că ar fi avut o ''prezumție de vinovăție'' împotriva Chinei și că ar fi creat un ''incident diplomatic care ar fi putut fi evitat''. SUA ''au reacționat în mod excesiv, au abuzat de putere și au dramatizat incidentul'', a adăugat el potrivit rainews.it

Problema Taiwanului ''este nucleul intereselor centrale ale Chinei, fundamentul politic al relațiilor chino-americane și prima linie roșie care nu trebuie depășită'', a clarificat noul ministru chinez de externe Qin Gang, în primul său briefing în marja sesiunii anuale a parlamentului, asigurând că ''vom continua să lucrăm pentru reunificarea pașnică, însă ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare. Nimeni nu ar trebui să subestimeze vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială''.

 

(Traducerea Rador)