Fenomen periculos în dezvoltare în România. „Este total greșit!”

Fenomen periculos în dezvoltare în România. „Este total greșit!” Sursa: Arhiva EVZ

Automedicaţia, boală grea la români! În pandemie, automedicaţia a devenit un fenomen foarte periculos în rândul majorităţii românilor.

Automedicaţia, boală grea la români! În pandemie, majoritatea românilor apelează la Google în ideea că se pot trata singuri. Poate fi vorba de consumul de suplimentele alimentare, analgezice sau antibiotice.

Automedicaţia, boală grea la români! Cum explică specialiştii acest fenomen extrem de periculos

Din păcate, România este una dintre ţările europene în care automedicaţia este la cote alarmante. Acest comportament a fost discutat chiar la nivelul OMS. Ce înseamnă automedicaţia? O persoană preferă să îşi procure un tratament conform nivelului propriu de cunoştinţe medicale.  Fără să consulte un medic de specialitate.

Fenomenul este remarcat mai ales acum în pandemie. Oamenii se feresc să se expună mergând la spital sau la farmacii. Aşa ajung să se trateze după ce citesc tot felul de site-uri cu sfaturi medicale.

„Total greşit”, spun experţii. Iar o dovadă că automedicaţia este în floare, în ultima perioadă tot mai mult pacienţi au ajuns la urgenţă. Motivul este că au luat tot felul de medicamente după cum i-a dus mintea.

Numărul celor care se tratează singuri acasă a crescut în pandemie

Potrivit Antena3, la Spitalul Judeţean din Timişoara, numărul pacienţilor internaţi din cauza medicamentelor luate fără recomandarea unui medic, a crescut.

Sebastian este unul dintre exemple. Are 38 de ani şi face dializă de 10 ani. De teama infectării cu SARS CoV-2, a luat pastile preventiv.

„Am mai luat Paracetamol, medicamente din astea uşoare, de febră. Am luat în fiecare zi, două dimineaţă şi seara”, spune pacientul.

„Putea să fie uşor tragic cazul respectiv, pentru că este un pacient puţin mai special, este un un pacient cu insuficienţă renală care face şi dializă şi care a recurs la o medicaţie care se dă de obicei pentru pacienţii care nu au probleme de niciun fel. Un medicament care aparent este banal, Paracetamolul, deşi luase o doză care apartent nu este mare, patru pastile pe zi. În cazul lui, având în vedere afectarea renală, a fost suficient astfel încât să îi afecteze ficatul”, explică Adelina Mihăiescu, medic nefrolog.

Doza de medicamente face diferenţa dintre leac şi otravă, spune expertul

Managerul spitalului avertizează că şi vitaminele trebuie luate doar la recomndarea medicului de familie.

„Este foarte important. Chiar dacă şi vitaminele se pot lua fără prescripţie, să ne întrebăm medicul de familie sau medicul curant, în ce cantitate luăm aceste vitamine. Vitaminca C sau Zincul nu se iau pe o perioadă nedeterminată de timp”, a explicat Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean din Timişoara.

Mai mult, un bărbat din Botoşani a murit acum câteva zile după o supradoză de Paracetamol. El s-a tratat acasă pentru COVID-19, mai relatează sursa menţionată.

Ne puteți urmări și pe Google News