Austria, noi detalii despre Schengen. Când și în ce mod intră România și Bulgaria. Reacția MAI - Update

Austria, noi detalii despre Schengen. Când și în ce mod intră România și Bulgaria. Reacția MAI - UpdateSchengen. Sursa foto: Dreamstime

Austria a ajuns la un acord cu România şi Bulgaria, în privința "Schengen Air". Este vorba despre intrarea pe calea aerului fără control la frontieră, a confirmat sâmbătă Ministerul de Interne de la Viena.

Update: Legat de acest subiect, MAI a publicat un comunicat, pe siteul oficial.

„Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.

În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024.

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Comunicat publicat de MAI

Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin.

România aplică deja măsurile sus menționate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru România.

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Președintelui României, Prim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, diplomaților, europarlamentarilor, parlamentarilor care au susținut eforturile desfășurate. De asemenea, mulțumește tuturor partenerilor externi, Comisarului European, miniștrilor de interne austriac și bulgar, Comisiei Europene, președinției spaniole, colegilor miniștrii din Consiliul JAI, precum și celorlalți parteneri publici și privați cu care a interacționat și care au sprijinit acest demers.

Background

Discuțiile cu partea austriacă privind aplicarea integrală a acquis-ului comunitar Schengen au fost reluate după data de 23 August 2023, după întâlnirea dintre ministrul român de Interne și ministrul austriac de Interne și au fost continuate constant între cei doi miniștri pe parcursul lunilor care au urmat. În data de 9 decembrie 2023, partea austriacă a comunicat public în presa austriacă, prin intermediul ministrului austriac de externe, faptul că este deschisă la discutarea aplicării acquis-ului comunitar Schengen la frontiera aeriană (,,Air Schengen”) a României.

În data de 11 decembrie 2023, în contextul Forumului ,,Salzburg”, desfășurat la Brdo (Slovenia), a avut loc o nouă rundă de discuții între miniștrii de Interne român și bulgar, în pregătirea întâlnirii cu ministrul de Interne austriac, care a avut loc o zi mai târziu,  în data de 12 decembrie 2023. Cu ocazia trilateralei miniștrilor de interne România-Bulgaria-Austria de la Brdo (Slovenia), partea austriacă a confirmat oficial acordul pentru ridicarea controalelor la frontiera aeriană, dar, la propunerea părții române, au fost înregistrate și progrese semnificative legate de frontiera maritimă, partea austriacă reiterând, pe de altă parte, faptul că poziția legată de controlul la frontierele terestre va rămâne neschimbată în 2023.

Cele trei părți au convenit continuarea discuțiilor cu obiectivul de a realiza un acord politic și a genera condițiile pentru o Decizie a Consiliului UE privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. În urma contactelor și reuniunilor online care au urmat, cele trei părți au ajuns la acordul politic din 23 decembrie 2023. Ca urmare a acestui acord politic din 23 decembrie 2023, din data de 26 decembrie 2023 au avut loc discuții bilaterale, trilaterale și multilaterale între partea română, partea austriacă, partea bulgară, Comisia Europeană și Președinția spaniolă, soldate cu un acord asupra Proiectului de Decizie a Consiliului UE, acord la care s-a ajuns în data de 29 decembrie 2023, ora 23.40h. În data de 30 decembrie 2023, între orele 20.00h și 22.00h, Decizia Consiliului UE a fost votată de toate Statele Membre al UE.

Austria a lămurit problema Schengen, cu România și Bulgaria. Cel mai probabil, decizia se va aplica din martie 2024. Ministerul austriac de Interne a precizat că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen fără frontiere.

Așadar, nu există nicio dată clară legată de acest subiect. Un text referitoare la aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, care are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost trimis vineri seară către preşedinţia spaniolă a Consiliului UE. Mai menționează oficialii de la Viena.

România și necunoscuta aderării la Schengen

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să zboare spre alte ţări din UE prin terminalele internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliţiei.

Pașaport, redobândirea cetățeniei române

Sursa foto: Arhiva EVZ

Toate statele membre ale UE trebuie mai întâi să fie de acord cu această înţelegere înainte ca aceasta să poată fi aplicată. Prin urmare, cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, întrucât în această lună se vor modifica programele de zbor.

Ce condiții pun austriecii

Țara noastră anunţase deja acordul referitor la intrarea în Schengen cu graniţele aeriene cu câteva zile în urmă, mai notează presa austriacă.

Cele trei condiţii ale Austriei pentru acest acord ar fi fost, de asemenea, prezentate în textul trimis către preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, potrivit Ministerului de Interne de la Viena, scrie Der Standard.

Acestea se referă la o sporire a desfăşurării agenţiei UE de protecţie a frontierelor Frontex în România şi Bulgaria, precum şi la bani alocaţi de Comisia Europeană pentru protecţia frontierelor externe ale acestor ţări, plus o întărire a controalelor la frontierele terestre. Acceptarea solicitanţilor de azil din Austria, în special din Afganistan şi Siria, de către România şi Bulgaria ar fi o altă condiţie cerută de Viena.

În decembrie anul trecut, Austria a blocat o extindere a spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanţi de azil. Ţările de Jos s-au opus, de asemenea, aderării Bulgariei la Schengen, dar între timp şi-au ridicat veto-ul, conform news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News