Aurul, la preţ-record: 1.000 de dolari pe uncie

Aurul, la preţ-record: 1.000 de dolari pe uncie

Preţul aurului a atins joi un maxim istoric, de peste 1.000 de dolari pe uncie, iar preţul s-a menţinut la bursă şi ieri, întrucât investitorii preferă bursele de mărfuri în contextul continuă rii deprecierii dolarului şi declinului acţiunilor, scrie BBC.

Şi cotaţia petrolului a urcat accelerat, până la un nou nivel-record de peste 110 dolari pe baril. Preţul petrolului destinat pieţei americane a ajuns la 110,7 dolari pe baril, în contextul în care efectul deprecierii dolarului a compensat creşterea rezervelor de petrol ale SUA.   Petrolul a depăşit pentru prima dată pragul de 110 dolari pe baril în şedinţa bursieră de miercuri, atingând nivelul-record de 110,20 de dolari pe baril. „Observăm dolarul, speculaţiile şi factorii geopolitici. Aceşti factori compensează indicatorii fundamentali de pe piaţă“, a afirmat Peter McGuire, director operaţional la Commodity Warrants Australia.

Temerile legate de intrarea în recesiune a economiei SUA şi aşteptările că Rezerva Federală americană (Fed) va continua reducerea ratei dobânzii de politică monetară pentru a susţine economia exercită presiuni asupra dolarului. Deprecierea dolarului determină mărfurile exprimate în moneda americană să fie mai ieftine pentru investitorii în alte valute. Preţurile la aur şi petrol au urcat cu 19%, respectiv cu 15% de la începutul acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News