De ce nu a nominalizat Iohannis un premier. Explicațiile lui Augustin Zegrean
- Andrei Arvinte
- 15 decembrie 2020, 15:00
Fostul judecător CCR Augustin Zegrean explică atitudinea afișată de președintele Klaus Iohannis când vine vorba de desemnarea unui noi premier.
Din câte se pare, șansele ca Iohannis să aleagă un nou premier și să demareze formarea noului Guvern înainte de Crăciun scad pe zi ce trece.
Acest răspuns vine după ziua de luni, când a anunțat că nu poate alege un nou premier și că va mai urma o rundă de consultări la Cotroceni.
De ce nu alege Iohannis premierul?
Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean consideră că președintele a amânat desemnarea noului prim-ministru din motive de procedură.
Formarea noului Parlament este un proces de durată, iar în așteptarea acestuia, ar putea expira termenul pe care premierul desemnat îl are ca să ceară votul de învestire, a explicat Zegrean la Digi24.
„Așa este logic, pentru că, vedeți, persoana desemnată trebuie să depună la Parlament lista guvernului, programul de guvernare, să ceară Parlamentului votul de încredere. Aceste 10 zile nu pot fi depășite, în a zecea zi cade ghilotina, s-a terminat!
Deci, dacă astăzi l-ar fi desemnat, trebuia să grăbească reorganizarea noului parlament. Acolo nu se face asta într-o clipită. Este o comisie de mediere, care trebuie să analizeze toate dosarele parlamentarilor aleși. Sunt 465, mi se pare.
Și să știți că sunt multe contestații și acolo, la acea comisie, și numai după acea comisie validează jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor începe depunerea jurământului. Abia apoi se poate considera că noul parlament există și poate să lucreze”, a explicat Augustin Zegrean.
Consultările „extra” nu sunt o problemă
„Nu este nicio problemă dacă se fac consultări, dar președintele nu poate să-l numească ( pe premier), trebuie să aibă în vedere acest timing de 10 zile care îl poate forța pe persoana respectivă să-și facă în grabă toate lucrările, iar parlamentul nu este înființat”, a adăugat fostul președinte al CCR.
„Birourile Permanente, spune Constituția, se aleg conform structurii parlamentare, structurii politice rezultate din alegeri. Din alegeri, vedeți bine, PSD are cei mai mulți parlamentari și vor forța și ei să obțină președinția Camerei sau a Senatului. A mai fost o situație oarecum identică în 2004, când dl. Adrian Năstase a fost ales inițial președinte al Camerei Deputaților și după câteva săptămâni a fost demis”, a mai spus Augustin Zegrean.