Evenimentul Zilei > Actualitate > Au fost descoperite acatiste în limba română, ascunse sub un bloc de marmură la Hagia Sofia, în Istanbul
Au fost descoperite acatiste în limba română, ascunse sub un bloc de marmură la Hagia Sofia, în Istanbul

Au fost descoperite acatiste în limba română, ascunse sub un bloc de marmură la Hagia Sofia, în Istanbul

Un bloc de marmură de la temelia celebrei Hagia Sofia din Istanbul s-a desprins și a căzut, dar întîmplarea a scos la iveală o situație inedită.

Mai multe acatiste în limbile română și ebraică erau ascunse într-o mică fantă din perete, sub blocul de marmură.

Publicaţia Zaman scrie, citând presa din Turcia, că administratorii Hagiei Sofia au constatat stricăciunea când bucăţi din blocul de marmură, de la bază, s-au desprins şi s-au sfărâmat. Piatra care fusese dislocată ascundea bileţele-acatist scrise în română, dar şi bileţele scrise în ebraică.

„Poliţia, care a examinat peretele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 centimetri lăţime şi 10 centimetri lungime a fost îndepărtată şi au fost ascunse în spatele unor pergamente şi foi scrise“, notează jurnaliştii de la Zaman.  Cinci bucăţi de hârtie şi un pergament în ebraică cu poze interesante au fost reţinute de poliţişti.

„Doamne, te rog din tot sufletul ca să-mi dezlegi toate farmecele şi făcăturile şi duşmanii de pe mine. (Elena) Dezleagă tot ce a fost legat şi deschide tot ce a fost închis. Dezleagă-mi apartamentul ca să-l vând şi cel de la Leava şi de la Chişinău. Să am sănătate, bani, linişte şi somn, linişte, fericire şi numa bine şi multe alte bune pe care le merităm”, scrie pe una dintre hârtii.

„Te rog, să ni se schimbe viaţa şi să mergem înainte şi să ne mişcăm din loc, să plecăm, să lucrăm, să avem iubire, pereche, copiii, păzire şi numai şanse de bine şi fericire. Noi merităm mai mult! Să ajungem la USA şi să fiu cu Mihaela, Noah, Cristofer şi să am greencardul şi documentele, lucru, bani, fericire şi viaţa deplină, pereche, sănătate, familie şi numai bine“, e scris pe o altă hârtie.

„Parchetul, care a demarat ancheta, a cerut Direcţiei Provinciale de Cultură şi Turism să examineze dacă piesele erau sau nu artefacte istorice“, consemnează presa turcă.

Istoria Hagiei Sofia

Hagia Sophia (din greacă  -„Sfânta Înțelepciune”), cunoscută oficial ca Marea Moschee „Ayasofya” este o moschee din Istanbul, Turcia. Lăcașul a fost ca origine o biserică construită din ordinul împăratului Iustinian (527-565) și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol până în 1453, când a fost transformată în moschee.

În anul 1935 regimul secular Atatürk a transformat edificiul în muzeu. Ca un monument de mare valoare istorică și arhitectonică, Hagia Sophia a fost inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO în 1985.

Statutul clădirii a stârnit ulterior discuții, iar în iulie 2020 Consiliul de Stat al Turciei a decis că transformarea în muzeu ar fi fost ilegală. La scurt timp s-a anunțat că muzeul va fi reconvertit în moschee, stârnind numeroase critici din partea reprezentanților UNESCO, dar și a unor state precum Grecia. Prima rugăciune a avut loc într-o vineri, pe data de 24 iulie 2020, adunând mii de participanți, inclusiv președintele Recep Tayyip Erdoğan.