Evenimentul Zilei > Social > Atenție români! Acest supliment crește cu 91% riscul de a dezvolta cancerul: „Să nu mai consume. Punct!”
Atenție români! Acest supliment crește cu 91% riscul de a dezvolta cancerul: „Să nu mai consume. Punct!”

Atenție români! Acest supliment crește cu 91% riscul de a dezvolta cancerul: „Să nu mai consume. Punct!”

Suplimentele sunt supuse unui control din ce în ce mai amănunțit, pe măsură ce dezvăluirile referitoare la efectele secundare potențial periculoase continuă. S-a demonstrat că unele dintre ele induc boli, în loc să protejeze împotriva lor. În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au fost nevoiți chiar să oprească experimentul pentru că au descoperit că un mineral ar putea crește șansele de cancer de grad înalt cu 91% atunci când este supradozat.

Suplimentele au crescut în popularitate la începutul secolului, promițând o stimulare importantă a condiției de sănătate a consumatorului. Există, însă, tot mai multe dovezi că este necesară multă prudență atunci când se administrează vitamine și/sau minerale. Un studiu a constatat că seleniul, atunci când este supradozat, crește probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată de grad înalt cu până la 91%. Autorii studiului au avertizat împotriva utilizării suplimentelor cu seleniu și vitamina E pentru bărbați.

Seleniul crește probabilitatea de a dezvolta cancer cu până la 91%

Mult timp a existat o convingere predominantă că suplimentele sunt inofensive, dar acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr. De fapt, cercetătorii consideră că unele suplimente nu oferă niciun fel de beneficii, ci doar riscuri.

Seleniul este unul dintre acestea, cercetătorii subliniind că supradozajul de supliment ar putea crește cu 91% șansele de a dezvolta cancer de grad înalt. Constatările, publicate în Journal of the National Cancer Institute, evidențiază faptul că informațiile privind presupusele beneficii ale suplimentelor alimentare pot fi înșelătoare.

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vitamina E ar putea fi dăunătoare, afirmând că aceasta crește riscul de cancer agresiv. Studiul a fost efectuat pe un număr scurt de peste 35.000 de bărbați pentru a evalua efectele de protecție împotriva cancerului ale suplimentelor.

Și vitamina E favorizează apariția cancerului de prostată

Studiul a trebuit să fie întrerupt brusc după ce cercetătorii au descoperit că anumite suplimente au indus cancerul în loc să protejeze împotriva acestuia. Constatările au arătat că seleniul nu prezenta niciun risc pentru persoanele care erau deja lipsite de acest mineral la momentul inițial. Însă, atunci când era consumat de persoane ale căror niveluri erau deja ridicate, riscul de cancer de grad înalt a crescut cu 91%.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că indivizii cu un nivel ridicat de seleniu la începutul studiului, care au consumat suplimente de vitamina E, au prezentat un risc de a dezvolta cancer de prostată în procent de 69%, iar riscul de cancer de grad înalt a crescut cu 111%.

Autorul principal al studiului, doctorul Alan Kristal de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a declarat: „Aceste suplimente sunt populare – în special vitamina E. Până acum niciun studiu complex, bine pus la punct și bine realizat, nu a arătat vreun beneficiu pentru prevenirea vreunei boli cronice majore.

„Ar trebui să înceteze să consume aceste suplimente. Punct!”

Bărbații care folosesc aceste suplimente ar trebui să înceteze să le mai consume. Punct! Nici suplimentele de seleniu, nici cele de vitamina E nu conferă niciun beneficiu cunoscut, ci doar riscuri”.

Doctorul Kristal a mai sugerat că publicul este adesea indus să creadă că suplimentele alimentare sunt exclusiv benefice.

„Mulți oameni cred că suplimentele alimentare sunt utile sau cel puțin inofensive. Acest lucru nu este adevărat. Știm din alte câteva studii că unele suplimente alimentare, consumate în doze mari – adică suplimentele care furnizează mult mai mult decât aportul zilnic recomandat de micronutrienți – cresc riscul de cancer. Știam acest lucru pe baza unor studii randomizate, controlate și dublu-orbite pentru folat și betacaroten, iar acum le descoperim și în cazul vitaminei E sau a seleniului”, a spus medicul Kristal, potrivit The Express.

Seleniul, care este luat de mulți pentru beneficiile sale pentru creșterea părului și funcția tiroidiană, poate fi găsit în nucile braziliene, fructele de mare și organele de carne. Cercetările arată că mineralul este o componentă cheie în bolile metabolismului, ceea ce justifică utilizarea sa pentru tratarea afecțiunilor tiroidiene. Nucile braziliene conțin concentrații ridicate de seleniu și, prin urmare, trebuie consumate cu prudență pentru a evita toxicitatea, care poate induce complicații precum alopecia.

Vitamina E poate fi găsită în mod natural în alune, semințe de floarea-soarelui, migdale și dovlecei, alături de alte surse alimentare.