Evenimentul Zilei > Actualitate > Mit dărâmat: seleniul nu combate cancerul
Mit dărâmat: seleniul nu combate cancerul

Mit dărâmat: seleniul nu combate cancerul

Administrarea zilnică a suplimentelor cu seleniu nu ține cancerul la distanță, arată un nou studiu. În plus, luate pe o perioadă lungă, pot fi toxice, informează bbc.co.uk.

Așa-zisele puteri miraculoase ale seleniului în lupta cu cancerul  sunt false, atrag atenția cercetătorii de la „Institute for Transdisciplinary Health Research” din Germania. 
În cantități mici sunt esențiale pentru o stare bună de sănătate, și cresc capacitatea naturală a organismului de a ține piept bolilor și infecțiilor. Seleniul se găsește în nuci, ton și paste.
De-a lungul timpului au fost efectuate multe experimente clinice, care au demonstrat că suplimentele potențează acest efect, însă tot atâtea studii care le-au pus la îndoială eficiența.
„Am analizat 55 de studii și ne-am convins că suplimentele cu seleniu nu reduc riscul de cancer de piele, de prostată sau alte forme de cancer. Vitaminele și mineralele sunt bune pentru sănătate, dar nici vorbă să prevină sau, mai mult, să trateze maladia. În unele cazuri chiar cresc riscul de cancer. Oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra”, conchide dr.Yinka Ebo, autorul studiului.