Atenție la agențiile de turism. Peste o mie de români cu vacanțe planificate în Grecia au fost păgubiți de sume uriașe de bani

Atenție la agențiile de turism. Peste o mie de români cu vacanțe planificate în Grecia au fost păgubiți de sume uriașe de bani

Atenție la agențiile de turism. Sezonul concediilor de vară se anunță cu pagube. Peste o mie de români cu concedii planificate în Grecia au pierdut o sumă însumată de 450.000 de euro, anunță ministerul Economiei.

Peste o mie de români care urmau să-și petreacă vacanțele în Grecia au rămas cu gaură în buzunar, după ce au pierdut, în total, 450.000 de euro. Pagubele au fost raportate după ce agenția de turism Mouzenidis Travel Greece și-a întrerupt activitatea. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a transmis că a luat o serie de măsuri în acest sens.

Prin suspendarea activității, agenția de turism amintită a păgubit 1.303 români care și-au planificat concediile în Grecia. În total, suma pagubelor se ridică la 450.000 de euro.

"Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) s-a autosesizat în cazul suspendării temporare a activităţii agenţiei de turism organizatoare Mouzenidis Travel Greece, care, prin întreruperea prestării serviciilor în perioada 18 iunie-31 iulie 2021, a păgubit 1.303 de români care urmau să îşi petreacă vacanţa în Grecia, cu o sumă totală de aproximativ 450.000 euro", a informat ministerul Economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este motivul suspendării activității agenției de turism

În urma comunicării oficiale din data de 17 iunie, prin care Mouzenidis Travel Greece anunţa decizia de suspendare temporară a activităţii, s-a conturat ipoteza că agenţia de turism elenă a intrat în insolvenţă.

Pe data de 17 iunie, agenția de turism Mouzenidis Travel Greece a transmis stoparea activității. Unele voci au susținut că agenția a intrat în insolvență. Sursele news.ro susțin că mai multe probleme au început să ia amploare pe fondul decesului șefului agenției de turism, Boris Mouzenidis.

"În acest sens, pentru a identifica situaţia reală, cu scopul de a veni în sprijinul românilor păgubiţi, dar şi a operatorilor economici din ţară implicaţi, un prim demers întreprins de MEAT a fost iniţierea urgentă a unui dialog cu autorităţile din Grecia. Prin intermediul unei corespondenţe oficiale, la nivel înalt, au fost cerute lămuriri suplimentare în legătură cu măsurile de protecţie pentru turiştii români ale căror vacanţe au fost afectate, cu sublinierea pârghiilor legale prin care guvernul elen poate interveni în deblocarea crizei, şi transmiterea unei poziţii ferme, în ceea ce priveşte declararea insolvenţei operatorului economic", au transmis reprezentanții ministerului.

Ce măsuri a luat ministerul. Românii pot beneficia de protecție

În cazul în care firma a intrat în insolvență, românii pot fi protejați, având în vedere prevederile legale care stabilesc că „statele membre se asigură că organizatorii stabiliţi pe teritoriul lor oferă garanţii privind rambursarea tuturor plăţilor efectuate de către sau pe seama călătorilor, în măsura în care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolvenţei organizatorului”.

"Facem apel la agenţiile de turism intermediare din ţară, partenere Mouzenidis Travel Greece, care au facilitat achiziţionarea vacanţelor, să acorde în continuare asistenţă clienţilor afectaţi şi le mulţumim, pe această cale, pentru iniţiativa lor, ca răspuns la criză, de a plăti din efort propriu contravaloarea serviciilor către aceleaşi destinaţii ori altele, în conformitate cu opţiunea turiştilor, sau chiar de a returna banii.

În contrapartidă, MEAT va sprijini demersurile întreprinse pentru recuperarea sumelor achitate către agenţia de turism elenă. Precizăm că pe măsură ce dialogul cu autorităţile din Grecia avansează, vom reveni cu precizări", a mai subliniat ministerul Economiei, conform agerpres.