Evenimentul Zilei > Social > Atenție, înșelătorie pe Facebook! Se promite un „iPhone X Max”
Atenție, înșelătorie pe Facebook! Se promite un „iPhone X Max”

Atenție, înșelătorie pe Facebook! Se promite un „iPhone X Max”

Alertă care vizează o escrocherie pe rețelele de socializare.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) informează că o nouă tentativă de înşelătorie, sub forma unui concurs, a prins „viteză” pe site-urile reţelelor de socializare. În acest așa-zis concurs, utilizatorii sunt anunţaţi că pot câştiga un „iPhone X Max”!

Ca să fie credibili, atacatorii au inserat și o serie de comentarii ce par a fi preluate de pe Facebook. În realitate, ele sunt codate în sursa paginii web.

În funcţie de dispozitiv, setările acestuia şi furnizorul de Internet este afişată o pagină de confirmare a «şansei de câştigare a unui dispozitiv mobil iPhone X Max». Ulterior, utilizatorul este transferat către altă pagină, unde are trei şanse de a nimeri premiul din nouă variante existente. Desigur, mereu ultima cutie aleasă este şi cea câştigătoare. Nimeni nu rămâne «nepremiat». Tot pentru a oferi legitimitate iniţiativei, atacatorii au inserat de la sine o serie de comentarii care par a fi preluate de pe Facebook. În realitate, acestea sunt de fapt codate în sursa paginii web”, menţionează CERT-RO, potrivit stiri.tvr.ro.

Experții CERT-RO explică și în ce mod este păcălit utilizatorul: de fiecare dată, după alegerea celei de-a treia cutii, „victima” află că „a câştigat un dispozitiv iPhone X Max care este rezervat 5 minute”.

„Ulterior, acestuia i se solicită să urmeze 3 paşi simpli, realizând o serie de redirecţionări către pagini similare, care solicită trimiterea unui SMS cu suprataxă la numărul afişat, în schimbul unor servicii, filme, muzică sau jocuri. Desigur, abonarea la asemenea servicii nu are nicio legătură cu falsul concurs”. Așadar, este vorba despre o escrocherie cu sms la un număr care îi suprataxează pe creduli, avertizează experții în securitate cibernetică de la CERT-RO.