Atenţie cui daţi datele de pe card când vreţi să vindeţi ceva online! Iată cum vi se poate goli contul

Atenţie cui daţi datele de pe card când vreţi să vindeţi ceva online! Iată cum vi se poate goli contul

Atenţie cui daţi datele de pe card când vreţi să vindeţi ceva online! Dacă doriţi să vindeţi un produs online nu este indicat să daţi datele de pe cardul bancar. Iată ce vi se poate întâmpla.

Atenţie cui daţi datele de pe card când vreţi să vindeţi ceva online! Dacă doriţi să vindeţi online nu este indicat să daţi datele de pe card. Trebuie să fiţi foarte atenţi la mesajele pe care le primiţi după ce anunţaţi că vindeţi produse online. Numărul atacurilor pe site-urile de anunţuri a crescut. Hoţii se prefac interesaţi de produs şi vă cer datele cardului pentru a vă trimite banii. Numai că având aceste informaţii, vă golesc contul bancar.

Atenţie cui daţi datele de pe card când vreţi să vindeţi ceva online! Iată cum vi se poate goli contul

Oana a pus la vânzare pe un site de anunţuri bormaşina soţului. Ulterior a fost contactată în scris, pe WhatsApp. Iar exprimarea în limba română i s-a părut ciudată. De parcă ar fi fost tradusă de un robot automat.

Oana Arsene: „Mi-a zis că va trebuie să dau click pe un link şi să bag datele cardului. Atunci mi-am dat seama clar că este ceva în neregulă. Şi când am întrebat dacă asta e nouă metodă, nu mi-a mai răspuns nimic. Prietena mea a pus la vânzare tot aşa nişte haine şi a doua zi a primit mesaj. Iar vecina mea chiar săptămâna trecută mi-a povestit că a păţit acelaşi lucru”.

Atenţie cui daţi datele de pe card când vreţi să vindeţi ceva online!

Iulia: „Am dat din curiozitate click pe acel link unde mi s-a cerut să introduc numărul de cont. Şi la un moment dat a apărut o sumă. Nu ştiu să spun, că nu era în lei. Cred că era în forinţi şi probabil că dacă dădeam click mi se luau banii de pe card”. În alte cazuri, pretinşii cumpărători vorbesc direct în engleză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andra Nichifor: „Mi s-a părut ciudat că nu punea întrebări despre produs. Era o rochie de mireasă, am verificat codul ţării. Ea mi-a spus că e din Helsinki. Iar numărul era de Nigeria. Și atunci mi-am dat seama că ceva este în neregulă”.

Când presupusul cumpărător spune că nu poate vorbi la telefon, dar are timp pentru a scrie, trebuie să vă dea de gândit

Şi este clar ceva suspect dacă vă sunt cerute datele cardului. Atunci când primiţi bani, trebuie să trimiteţi doar codul IBAN, ataşat contului. Niciodată nu este necesar să furnizaţi numărul cardului, data de expirare şi în special codul de pe spatele cardului.

Potrivit Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, atacatorii îşi diversifică metodele constant, dar sunt câteva elemente pe care le puteţi verifica înainte de o tranzacţie.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt CERT.RO: „Dacă utilizatorul era atent la denumirea domeniului din linkul respectiv, observa că nu se află pe un canal de comunicare oficial, pentru că domeniul era xyz său .shop sau cu totul altceva. Atacatorul se folosea de imaginea brandului, de identitatea vizuală, de aşezarea în pagină, pentru ca pagina respectivă să arate relativ similar”.

Atenţie şi la e-mailurile pe care le primiţi

Adrian Tomasescu, președinte comisia de carduri ARB: „Aşa cum ştim cu toţii, terminaţia e-mailului aparţine instituţiei care trimite acel mail, numai că în aceste cazuri nu sunt acronimele aparţinând instituţiilor financiare. Observăm o intensificare a acestor atacuri. În ultimele săptămâni au fost nenumărate, fie mesaje care au simulat transmiterea de către bănci sau chiar instituţii ale statului”.

Nu transmiteți niciodată nimănui datele cardului

Iar dacă totuşi ajungeţi în această situaţie, sunaţi de urgenţă bancă pentru blocarea cardului şi pentru împiedicarea tranzacţiei. Puteţi anunţa astfel de tentative şi la numărul 1911, dedicat incidentelor de securitate cibernetică, potrivitcelor relatate de protv.