Cine a comis atacul terorist din Rambouillet. Povestea tunisianului radicalizat

Cine a comis atacul terorist din Rambouillet. Povestea tunisianului radicalizat

Un atac terorist a avut loc vineri, 23.04.2021, în localitatea Rambouillet din Franța. Cetățeanul tunisian care a comis fapta, în vârstă de 36 de ani, a sosit în Franța în 2009, primise un permis de ședere excepțional în 2019 și un permis de ședere în decembrie 2020.

Cine a fost responsabil pentru un atac terorist asupra unei secții de poliție din Rambouillet, Franța, de vineri? La scurt timp după orele 14, un bărbat a atacat un ofițer administrativ al postului de poliție Yvelines, înjunghiindu-l de două ori în zona gâtului, înainte de a fi împușcat mortal de un agent de poliție aflat la locul crimei, relatează Le Figaro.

Tunisianul era cunoscut localnicilor

Jamel G., conform actelor de identitate găsite asupra sa, era un cetățean tunisian în vârstă de 36 de ani. Originar din regiunea Sousse din estul Tunisiei, el a ajuns în Franța în 2009 și primise un permis de ședere excepțional în 2019 și un permis de ședere în decembrie 2020, valabil până în decembrie 2021, potrivit Parchetului Național Antiterorist (Pnat).

Potrivit unei surse apropiate anchetei, de profesie șofer livrator, tunisianul  locuia într-o casă la ieșirea din localitatea Rambouillet de câțiva ani. Potrivit unei rude din Tunisia intervievată de AFP, acesta locuia cu mătușa sa și avea cel puțin doi frați, printre care și un geamăn. Cu toate acestea, o sursă din cadrul poliției a declarat pentru Le Figaro că bărbatul de 30 de ani stătea cu tatăl său, care se află în prezent în custodia poliției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criminalul este un musulman, cunoscut ca nepracticant al religiei

Bărbatul locuise anterior în Thiais, Val-de-Marne. Unul dintre foștii săi vecini, intervievat de AFP, care l-a întâlnit la adresă timp de două luni în 2017, își amintește de un bărbat "musulman", dar "nepracticant", care locuia singur și lucra în clădire. În același timp, el era necunoscut poliției și serviciilor de informații, a confirmat o sursă din poliție pentru Le Figaro.

"Era o persoană liniștită, nu deosebit de pioasă", a declarat pentru AFP un văr, Noureddine, admițând că nu l-a mai văzut pe Jamel G. de mult timp. Unul dintre cumnații săi a declarat unui corespondent AFP că s-a întors în Tunisia timp de două săptămâni recent. O verișoară de treizeci de ani, Sameh, îl descrie ca fiind un om deprimat. Ea spune că era urmărit de un psihiatru din Franța.

Pe pagina sa de Facebook, bărbatul cu părul tuns destul de scurt și cu  barbă, scrie că este din M'saken, un oraș de 60.000 de persoane de pe coasta de est a Tunisiei. Timp de mai mulți ani, postările sale publice au fost dedicate în număr mare denunțării islamofobiei sau cuvintelor diferiților polemici.

Jamel G. s-a radicalizat din 2020

Dar din aprilie 2020, el a publicat doar rugăciuni pioase și versete coranice. La 24 octombrie, la opt zile după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un islamist, el și-a schimbat fotografia de profil și s-a alăturat unei campanii intitulate "Respect pentru Mohamed Profetul lui Dumnezeu". Anchetatorii sunt în curs de analiză a tuturor suporturilor sale digitale (telefoane, computere etc.). Ei cercetează, de asemenea, dacă Jamel G. a primit sprijin material sau ideologic.

Potrivit surselor, în momentul atacului, atacatorul a strigat "Allah Akbar" înainte de a-l înjunghia mortal pe ofițerul de poliție. Acest element, precum și alte "elemente de reperare", calitatea victimei - un ofițer de poliție, în conformitate cu cuvintele de ordine recurente ale grupării jihadiste Statul Islamic (IS), a determinat procuratura antiteroristă să preia ancheta după "o evaluare (...) a Ramurii de Combatere a Terorismului (Sdat)", a declarat procurorul național pentru combaterea terorismului Jean-François Ricard.

Modus operandi, un atac prin înjunghiere cu o armă albă, a motivat, de asemenea, această sesizare. Ancheta a fost încredințată în comun Direcției Centrale de Poliție Judiciară (DCPJ) și Direcției Generale Securitate Internă (DGSI).