Atac la Patriarh? Teologul Radu Preda reaprinde scandalul legat de unificarea datei Paștilor

Atac la Patriarh? Teologul Radu Preda reaprinde scandalul legat de unificarea datei PaștilorSursa foto: Radu Preda / Facebook

În interiorul Bisericii Ortodoxe Române a izbucnit un scandal legat de unificarea datei la care se serbează Paștile. După apelul lansat de câțiva intelectuali ortodocși, printre care Adrian Papahagi și Teodor Baconschi, a intervenit public, în cele două publicații oficiale ale BOR, preotul Viorel Ioniță, consilierul onorific al Patriarhului Daniel, care consideră legitimă dorința de unificare, dar susține că ideea petiției este iresponsabilă. Teologul Radu Preda, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a avut o reacție ironică, numindu-l pe preotul Viorel Ioniță „un emanat, după cum pare, din acreala unui profesoraș de provinție”.

Teologul Radu Preda a reacționat la articolul semnat de preotul Viorel Ioniță cu privire la unificarea Paștelui. Acesta îl atacă pe  consilierul onorific al Patriarhului Daniel, spunând  că de vină pentru acel text este vârsta. O abordare cel puțin nepoliticoasă, dar cu toate acestea postarea sa a fost apreciată public de către  Theodor Baconski și Adrian Papahagi, inițiatorii scrisorii către Sfântul Sinod prin care se cere unificarea Sfintei Sărbători.

Pe scurt și la obiect (despre articolul pr. Ioniță)

1. Este o demonstrație despre cum nu se argumentează teologic și istoric, un asemenea referat putând primind în cel mai bun caz o notă de trecere. Eu sunt, da, chiar foarte mâhnit de prestația unui dascăl pe care l-am apreciat și pun scăderile textului său inclusiv pe seama vârstei.

2. Este o smetie la adresa laicatului, în special a celui cultivat și, mai grav, a aceluia și mai redus numeric angajat apologetic. După decenii de misiune ecumenică, pr. Ioniță se înscrie falnic în ceata antiecumeniștilor, adică a celor care au Ortodoxia pe persoană fizică, și care îi înjură cu poftă pe intelectuali. Trebuie să recunosc că este o performanță, dar zilele acestea am început să mă obișnuiesc cu oximoronul.

3. Este un deserviciu cu adevărat inoportun adus Patriarhului Daniel care nici pe departe nu se regăsește în alcătuirea unui text de un asemenea subnivel. Faptul că a fost publicat pe o platformă a Patriarhiei arată doar deschiderea înțeleaptă a Patriarhului care nu pune pumnul în gură nimănui, câtă vreme nu îndeamnă la răzmeriță și alte prostii. Altfel decât unii învățători și/sau sinodali, Patriarhul are nevoie de opinii și păreri, nefiind indignat să le primească sub cupola instituțională și harică a comunității noastre de credință”, este o parte din textul postat de Radu Preda pe pagina sa de Facebook.

Aici puteți găsi articolul Pr. Viorel Ioniță.

Radu Preda, acuzații la adresa preotului Ioniță

Teologul îl numește pe părinte „profesoraș de provinție” și susține că nimeni nu i-a cerut părerea acestuia. Radu Preda a ținut să precizeze că l-a cunoscut pe preot ca un om admirabil și cu simțul umorului, însă nu este de acord cu viziunea lui.

„4. Este emanat, după cum pare, din acreala unui profesoraș de provinție vexat că nu i s-a cerut părerea, tocmai lui, celui care știe unde să găsească anul nașterii și morții nu știu cărui participant la un dialog care, mărturisește repetat, a confirmat că s-a rezolvat: nu se poate. Pr. Ioniță este, așa cum l-am cunoscut, un om admirabil, cu simț al umorului și alte calități, dar la capitolul viziune are pur și simplu, vorba unui contemporan al lui Țuțea, o prezență de spirit care nu îi vine.

5. Nu aduce nicio lămurire, nicio clarificare. Mai mult, vrea să indice cu subtilitate de topor sinodalilor că, într-adevăr, cu asemenea lucruri nu este de glumit, dar nici de discutat, că bătaia este sfântă, ruptă din Rai. Vrea să încheie o discuție la care a contribuit în deceniile anterioare nemijlocit și recent prin adunarea textelor în limba română a diferitelor reuniuni, dar lipsit de capacitatea unei exegeze cu adevărat folositoare. Amuzant rămâne și faptul că, bibliografic, autorul se găsește pe sine sursa cea mai importantă”, a mai scris teologul.

Nu se duce o luptă pentru putere în interiorul BOR

Radu Preda a vrut să vorbească pe larg despre acest subiect și susține că nu se duce nicio luptă în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, ci o luptă pentru direcție.

„După mine, la ora actuală nu se dă nicio luptă pentru putere în BOR, cum sugerează cu adevărat perfid tot felul de habarniști și interesați, ci una mult mai gravă, extrem de gravă, cum numai la scara secolelor se poate duce, având efecte pe măsură. Este vorba despre o luptă pentru direcție. Exact cum ați auzit la Putin și Kirill, dar invers. Da, la ora actuală, lipsa fermității occidentalilor, slăbiți în epocă de cel de al doilea război mondial, care ne-au abandonat comunismului genocidar – recitiți memoriile Regelui Mihai pe temă –, este răscumpărată. Evident, în altă geografie mentală, ideologică, politică și economică a lumii.

Nu, nu săriți, ci încercați să gândiți împreună cu mine: Rusia a însemnat pentru noi, cu o excepție-două (1877/8, când era de fapt în război cu turcii, sau în 1918, când a fost cvasi-inexistentă diplomatic pe scena internațională din motiv de revoluție bolșevică) doar abuz și crimă. Nu o spun nici cu satisfacție – ce idee trăsnită! –, cum nu o spun nici mânat de o admirație nețărmurită față de luminile Vestului, sufletește și teologic fiind oricum apropiat de sfinții ruși, iar nu de zurbagii nu știu căror autosecularizări cu morgă. Încerc să fiu doar realist și, atât cât mă duce capul și sufletul, în Adevăr pur și simplu.

Chiar crede cineva zdravăn la cap că intelectualii mult înjurați inclusiv de pr. Ioniță, frați de Potir de fapt, sunt lachei ai intereselor oculte, că nu au habar pe ce lume trăiesc? Tocmai pentru că au habar, tocmai pentru că au o abordare istorică, prezentată superficial sau ticălos de unii ca fiind „politică”, adică impură, ei atrag atenția, nefiind singurii, că o Românie măcinată de corupție, condusă de urmașii securiștilor, unde banul este mâjit de nedreptate, unde sfidarea și cinismul sunt atotprezente, unde adevărații bandiți, mulți și străini, spoliază, taie, exportă și seacă resursele, nu ar putea rezista pe termen lung de una singură”, a mai spus teologul în postarea sa.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro