Unificarea Paștelui. IPS Calinic consideră că data Sfintei Sărbători este stabilită și discuțiile pe baza acestui subiect nu își au rostul

Unificarea Paștelui. IPS Calinic consideră că data Sfintei Sărbători este stabilită și discuțiile pe baza acestui subiect nu își au rostul

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, și-a spus părerea despre cerința mai multor intelectualii din cadrul Bisericii Ortodoxe Române de unificare a Paștelui. Înaltul Prelat consideră că data Sfintei Sărbători a fost stabilită în urmă cu mulți ani, iar discuțiile pe baza acestui subiect nu își au rostul. Cu toate acestea, el susține că oamenii au libertate de exprimare.

Mai multe personalități din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au trimis o scrisoare Sfântului Sinod privind dezideratul unității creștinilor în celebrarea Paștelui. În document, aceștia susțin că Primul Sinod Ecumenic, reunit la Niceea în anul 325, una din pietrele de temelie ale Ortodoxiei, a stabilit ca Biserica Lui Hristos, una, universală și apostolică, să celebreze Învierea Domnului într-o zi de duminică, aceeași pentru toți.

„Din epoca domniei lui Carol cel Mare în Apusul Europei până în secolul al XVI-lea, aşadar şi după regretabila schismă, creştinătatea s-a învrednicit să celebreze Paştele, an de an, împreună. Din nefericire, probleme astronomice, complicaţii computistice şi reaşezări de calendare civile şi ecleziastice, pe care nu le detaliem aici, au făcut ca astăzi creştinătatea să nu mai sărbătorească în aceeaşi zi Învierea Domnului. Atât lumea apuseană cât şi cea răsăriteană s-au încurcat în calcule, greşite sau incoerente şi de o parte, şi de alta”, se mai arată în document.

Creștinii vor răspunsuri în scandalul izbucnit în interiorul BOR

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost întrebat ce părere are în legătură cu scrisoarea trimisă Sfântului Sinod cu privire la unificarea Paștelui. Pe site-ul Arhiepiscopiei a fost publicat un mesaj prin care credincioșii se întreabă dacă nu cumva este cazul ca ierarhia să intervină în acest scandal declanșat în interiorul BOR.

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, am văzut că domnii Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au făcut o petiție online pentru a strânge semnături, semnături care să pună presiune pe Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să schimbe data Sfintelor Paști. M-am uitat la unii din semnatari și am văzut că foarte mulți din semnatarii acestei petiții nu sunt ortodocși. Sunt curios dacă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române poate lua în seamă o astfel de petiție semnată de un număr foarte mare de neortodocși, oameni care nu au nicio legătură cu această problemă și Ortodoxia?! Oamenii aceștia care nu știu de cine sunt susținuți văd că nu se lasă cu demersul lor până nu produc o noua schismă în Biserica Ortodoxă Română și până nu rup comuniunea liturgică, canonică și pascală cu Bisericile Ortodoxe surori.

Oare nu ar trebui ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Române să se întrunească și să oprească acest demers care nu va aduce nimic bun, ci va aduce doar o nouă schismă în Biserica Ortodoxă Română și-n Ortodoxia universală? De ce li se permite acestor oameni să continue acest scandal fără sfârșit, scandal care a tulburat foarte urât Săptămâna Patimilor și Săptămâna luminată și care pare a continua pentru că inițiatorii sunt hotărâți să pună presiune pe Sinodul Bisericii Ortodoxe Române!!!??. Oare nu-i momentul ca ierarhia să intervină și să oprească o posibilă schismă și dezbinarea de acum? Cine are interes să se mențină această ceartă interminabilă din interiorul Bisericii Ortodoxe Române??!”, este mesajul primit de IPS Calinic pe site-ul Arhiepiscopiei.

IPS Calinic susține că data Paștelui a fost stabilită și Sfântul Sinod nu trebuie să certifice toate cererile

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a răspuns la întrebările creștinilor cu privire la unificarea Paștelui. IPS Calinic consideră că data Sfintei Sărbători a fost stabilită clar de Sinodul I Ecumenic și nu mai este nimic de discutat pe această temă.

„Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia.

Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică!”, Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus, sau în minus”, este răspunsul Ierarhului Calinic la întrebarea unui credincios cu privire la petiția Intelectualilor lui Petrov.