Atac dur la adresa lui Predoiu. Chiar de unde se aștepta mai puțin

Atac dur la adresa lui Predoiu. Chiar de unde se aștepta mai puțin

Atac la adresa ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, din partea Forumul Judecătorilor din România (FJR) și Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) în legătură cu modificările propuse la legile justiției.

Ca o coincidență, furia FJR și AIJ vine abia după ce șeful Forumului, judecătorul Curții de Apel București, Dragoș Călin, a ratat nominalizarea din partea Guvernului pentru postul de judecător al României la CJUE

Ministrul Predoiu se află acum în centrul unui scandal în care chiar foștii aliați au întors armele împotriva lui. Adică cele două asociații #rezistente ale magistraturii, care până mai ieri rezonau cu Predoiu în materie de măcelarire a legilor justiției.

Atacul vine chiar din partea unor #rezistenți până mai ieri parteneri în cuget și simțiri

Duminică, 8 noiembrie 2020, cele două ONG-uri conduse de judecătorul Dragoș Călin respectiv procurorul militar Bogdan Pirlogau au  lansat un comunicat în care îi cer socoteală lui Predoiu atât pentru abandonarea instanțelor și a parchetelor fără resurse în față pandemiei de coronavirus, cât mai ales pentru proiectele legislative ale ministrului privind rescrierea legilor justiției. Cert este că unele propuneri ale lui Cătălin Predoiu sunt binevenite, dar altele sunt de-a dreptul scandaloase – cum ar fi, de exemplu, eliminarea interdicției că serviciile secrete să racoleze judecători și procurori, informează luju.ro.

Totuși, nu se pune problema că FJR și AIJ să-l tragă la răspundere pe Cătălin Predoiu pentru aspectul legat de serviciile de informații. În schimb, cele două asociații nu pot dormi de grijă Inspecției Judiciare și readuc în discuție eternă marotă a #rezistentilor: desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Cu toate acestea, există și probleme rezonabile puse pe tapet de către cele două organizații non-guvernamentale – cum ar fi acordarea de atribuții exagerate Procurorului General și ministrului Justiției în materie de control asupra procurorilor, respectiv de exercitare a acțiunii disciplinare.

De ce își arată mușchii ONG-urile

Ciudat este că deși ministrul Justiției și-a lansat proiectele legislative în dezbatere publică încă din dată de 30 septembrie 2020, ieșirea comună FJR-AIJ vine abia pe 8 noiembrie 2020, și doar după ce președintele FJR, Dragoș Călin, a ratat nominalizarea din partea Guvernului României pentru postul de judecător al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În schimb, amintim că la 23 octombrie Executivul a anunțat că a ales-o pentru CJUE pe judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, fosta directoare a Institutului Național al Magistraturii, care până atunci activase că reprezentanta a României la Tribunalul UE