Acuzații grave împotriva premierului. Trei asociații de magistrați cer intervenția CSM

Acuzații grave împotriva premierului. Trei asociații de magistrați cer intervenția CSM

Trei asociații ale magistraților din România solicită CSM să apere independența puterii judecătorești față de premierul Ludovic Orban, după ce acesta a comentat o decizie a Curții de Apel București care a dispus suspenarea executării unui act administrativ ce avea ca obiect reorganizarea directiei juridice din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Cele trei asociații, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) au solicitat Sectiei pentru Judecători din cadrul CSM să apere independența puterii judecătorești față de o serie de declarații făcute de Ludovic Orban.

Premierul a declarat cu privire la hotărârea Curții de Apel că îi îndeamnă pe judecători să judece cu mai multă atenție genul acesta de spețe, privind reorganizarea unor structuri din cadrul ministerelor.

„Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcției juridice nu mi se pare corectă”, a concluzionat premierul.

Referindu-se la această declarație, cele trei organizații au arătat că aceste îndemnuri se constituie în „indicații” adresate judecătorilor.

„Îndemnurile adresate de la vârful Guvernului către judecători de a judeca «cu mai multă atenție» cauze concrete aflate pe rolul instanțelor de judecată, combinate cu adevarate indicații adresate judecătorilor despre soluțiile ce ar trebui pronunțate în acest tip de cauze, reprezintă un factor cert și inadmisibil de presiune atât supra judecătorilor din cauza respectiva, cât și pentru restul judecătorilor specializați în contenciosul administrativ al căror rol este, prin definiție, acela de a verifica legalitatea actelor administrative si, prin urmare, de a cenzura actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern”, se arată în comunicatul de presă.

Se schimbă conducerea la Curtea de Conturi. Șapte candidați au primit aviz pozitiv

Asociațiile magistraților au mai arătat că este îngrijorător că premierul își dorește ca anumite acte administrative să fie excluse de la controlul instanțelor și să obțină un rezultat convenabil prin solicitări adresate judecătorilor.

Acest atac la adresa independenței judecătorilor este cu atât mai grav cu cât survine în urma unor inițiative deosebit de grave ale guvernului condus de premierul Ludovic Orban, ce au ca scop șubrezirea independenței judecătorilor, precum instituirea, prin OUG 23/2020 a unei abateri disciplinare ce atrage răspunderea judecătorilor pentru faptul că aceștia ar judeca un dosar în afara termenului prescris de Guvern, indiferent de circumstanțele și complexitatea cauzei și în lipsa oricărei culpe a acestora”, se mai arată în comunicat.

Asociațiile acuză imixtiuni în Justiție

AMR, UNJR si AJADO au subliniat importanța respectării puterii judecătorești în raporturile acestora cu puterea executivă, fiind esențial ca judecătorii ce judecă cererile de contencios administrativ, inclusiv actele emise de Guvern să fie feriți de presiuni sau acțiuni de intimidare.

„Modul în care puterea politică se raportează la contenciosul administrativ face diferența dintre un sistem democratic și unul totalitar, fapt subliniat constant în lucrări de specialitate”, au argumentat asociațiile semnatare ale comunicatului.

Cele trei asociații au solicitat CSM să sancționeze acțiunea de intimidare și imixtiune a premierului în actul de justiție, prin adminterea cererii de de apărare a independenței judecătorilor și instanțelor de judecată contra declarațiilor făcute de premierul Ludovic Orban.

„AMR, UNJR si AJADO vor face în continuare toate demersurile legale și vor atrage atenția public asupra oricăror acțiuni ce pun în pericol independența judecătorilor și a puterii judecătorești, indiferent de natura acestor amenințări și indiferent de unde sau de la cine provin”, se încheie comunicatul de presă.

Alertă cu bombă la Curtea de Apel București. Clădirea a fost evacuată, traficul restricționat

Riscurile cu care se confruntă economia românească. Care sunt estimările BNR