Evenimentul Zilei > Social > Astronomii captează momentul când o gaura neagră a devorat întreaga stea  VIDEO înfiorător
Astronomii captează momentul când o gaura neagră a devorat întreaga stea  VIDEO înfiorător

Astronomii captează momentul când o gaura neagră a devorat întreaga stea  VIDEO înfiorător

Cu vigilență și ceva noroc, astronomii au reușit să surprindă momentul în care o gaură neagră supermasivă  a devorat o stea. Video este realmente înfiorător.
Așa-numitul „eveniment de întrerupere a mareelor” (TDE), înseamnă moartea unei stele ​. Astronomii au fost alertați de fulgerul intens de lumină, vizibil la sute de milioane de ani lumină distanță, chiar înainte ca părți ale stelei să dispară în orizontul găurii negre.
Când o stea se aventurează prea aproape de o gaură neagră, știm ce se întâmplă, iar video de mai jos este proba clară. Forțele de atracție intense distrug steaua. Fenomenul numindu-se eveniment de întrerupere a mareei. Acesta declanşează o ultimă explozie de lumină înainte ca resturile stelei să treacă dincolo. TDE, numit AT2019qiz, a fost observat în septembrie 2019, de astronomul Matt Nicholl de la Universitatea din Birmingham și echipa sa în următoarele șase luni.

Astfel de TDE-uri stelare sunt aproape imposibil de prezis și sunt posibil de observat doar printr-o supraveghere constantă a cerului, combinată cu un pic de noroc. Când erupția masivă a izbucnit în timpul acestui TDE special, astronomii au reacţionat incredibil de repede, îndreptând o gamă largă de telescoape către constelația Eridanus unde a avut loc.

„În teoria clasică, flacăra TDE este alimentată de un disc de acumulare, producând raze X din regiunea interioară în care gazul fierbinte spiralează în gaura neagră. Dar pentru majoritatea TDE-urilor, nu vedem razele X – în mare parte strălucesc în lungimile de undă ultraviolete și optice – așa că s-a sugerat că, în locul unui disc, vedem emisiuni din coliziunea fluxurilor de resturi stelare.” A spus astronomul Tiara Hung de la Universitatea din California Santa Cruz.

„Am îndreptat imediat o suită de telescoape terestre și spațiale în acea direcție pentru a vedea cum a fost produsă lumina”, a spus astronomul Thomas Wevers, care a avut sediul la Universitatea din Cambridge în timpul cercetării. Telescopul foarte mare și noua tehnologie a Observatorului Sudic European, rețeaua globală de telescoape a Observatorului Las Cumbres și satelitul Swift Neil Gehrels au participat la observarea evenimentului, oferind date pe mai multe lungimi de undă ale luminii.

Pe baza observațiilor lor, cercetătorii au stabilit că steaua era la un moment dat era la aproximativ aceeași masă ca a Soarelui nostru și a pierdut jumătate din masă în gaura neagră, care este de aproximativ un milion de ori mai masivă. 

Observațiile TDE au furnizat în cele din urmă dovezi directe despre scurgerea gazului în timpul acestor evenimente, care au fost mult timp dezbătute, dar niciodată observate.

„Acest eveniment ne învață despre procesele fizice detaliate de acumulare și ejectare în masă din găurile negre supermasive”, a spus astronomul Edo Berger de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, informează RT.