Un motiv de îngrijorare în plus este că nimeni nu poate prezice în ce moment va erupe unul dintre vulcani. Profesorul Stephen Sparks, de la Universitatea din Bristol, a discutat despre cel mai periculos vulcan din lume, dar fara a putea ajunge la un consens.

„Dacă vorbim de erupții foarte mari, care ar putea avea un impact global mare, nu trebuie să fie super erupții pentru a avea efecte mari asupra mediului înconjurător și lucruri cum ar fi climatul, atmosfera”, a declarat acesta.

Posibilitatea cea mai mare este ca erupția să provină de la un vulcan care nu a erupt de mult timp și care, în prezent, este foarte liniștit.

„Unii colegi de-ai mei s-au uitat la toți vulcanii din lume și au identificat pe aceeia care au posibilitatea sau caracteristicile potrivite pentru a avea o erupție masivă”, a mai adăugat acesta.

„Au identificat aproximativ o sută dintre ei”.

Vestea vine după ce unul dintre acești vulcani, Anak Krakatau, s-a dezlănțuit în Indonesia, care se află pe Inelul de Foc al Pacificului.

Pe 22 decembrie, o erupție a cauzat un tsunami care a lovit Sumatra și Java, unde au murit mai mult de 420 de persoane iar 40.000 au fost mutate.

În urma erupției, se pare că vulcanul a pierdut trei sferturi din dimensiunea sa, vârful craterului scăzând de la 338 de metri la 110 metri, potrivit express.co.uk.

 

Te-ar putea interesa și: