Evenimentul Zilei > Actualitate > Război tehnologic. China a lansat primul satelit 6G din lume 
Război tehnologic. China a lansat primul satelit 6G din lume 

Război tehnologic. China a lansat primul satelit 6G din lume 

Satelitul experimental care conține tehnologii avansate de telecomunicații a fost lansat pe orbită de la centrul Taiyuan din provincia chineză Shanxi.
Pe măsură ce războiul tehnologic dintre Statele Unite și China continuă să se dezlănțuie, cea din urmă menţionată a făcut un salt uriaş în tehnologia comunicațiilor prin satelit odată cu lansarea cu succes a primului satelit 6G în spatiu.

Se așteaptă ca tehnologia să fie de peste 100 de ori mai rapidă decât 5G

Satelitul, dezvoltat în comun de Chengdu Guoxing Aerospace Technology și Beijing MinoSpace Technology, va fi utilizat într-un program pilot pentru a testa tehnologia 6G în spațiu.

Potrivit Yicai Media Group, 6G este de peste 100 de ori mai rapid decât 5G. Acesta permite transmiterea fără probleme: distanțe mai mari, viteze mai mari și o putere de ieșire rapidă din spațiu spre dispozitivele de comunicații terestre.

Această lansare vine în timp ce Statele Unite și China sunt angajate într-un război total al tehnologiei

În 2019, președintele Trump a postat pe Twitter:  America trebuie să-și intensifice eforturile pentru a dezvolta și implementa tehnologie de ultimă oră sau riscă să fie „lăsată în urmă. Vreau ca tehnologia 5G și chiar 6G să fie lansată în Statele Unite cât mai curând posibil…Companiile americane trebuie să își dubleze eforturile sau riscă să rămână în urmă. Nu există niciun motiv pentru care să rămânem în urmă…”, a scris preşedintele SUA.

Potrivit asiatimes, tehnologia 6G este încă la început și trebuie să depășească mai multe obstacole tehnice în cercetarea de bază: proiectarea hardware și impactul său asupra mediului înainte ca tehnologia să devină comercială, se arată într-un comunicat.

Oamenii de ştiinţă au intrat în panică: 6G, un pericol

Mai mult, unii oameni de știință s-au îngrijorat şi spun că noua infrastructură 6G – integrarea sporită a tehnologiilor de comunicații spațiu-aer-sol-mare și utilizarea unei noi game de frecvențe pentru a transmite date  – ar putea afecta instrumentele astronomice sau sănătatea publică sau ar putea fi prea scumpe sau nesigure pentru cercetătorii să le folosească.

Între timp, Observatorul Național Astronomic din China a declarat vineri că va deschide radiotelescopul sferic cu diafragmă de 500 de metri, cel mai mare radiotelescop cu o singură antenă din lume, oamenilor de știință, anul viitor, pentru cercetare, a raportat CGTN. Observatorul va începe să funcționeze complet în ianuarie 2021 după ce a trecut o „serie de evaluări tehnice și de performanță”.