Asta este cea mai bună oră la care să îți iei micul dejun. Efectele asupra organismului se văd imediat

Asta este cea mai bună oră la care să îți iei micul dejun. Efectele asupra organismului se văd imediat Sursa: Arhiva EVZ

Poate fi o provocare să respectați o rutină, dar cercetările au dezvăluit care sunt activitățile benefice pentru fiecare oră din timpul zilei.

Un studiu efectuat anul trecut de cercetători de la Universitatea din Colorado, Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea Harvard a constatat o scădere cu 23% a riscului de depresie atunci când oamenii se trezesc cu o oră mai devreme decât de obicei.

Programul de dimineață

Ora șapte dimineața este momentul ideal pentru a mânca, a constatat Universitatea din Murcia. Deși ora exactă la care mănânci va depinde, desigur, de ora la care te trezești. Dieteticianul Kim Larson, din Seattle, SUA, a spus că cel mai bine este să mănânci în intervalul celor două ore de la trezire.

Femeile care fac exerciții fizice între șase și opt dimineața ard mai multe grăsimi decât cele care fac antrenament între 18:30 și 20:30, au constatat cercetările. Dar acest lucru nu este similar și pentru bărbați, care ar trebui să aștepte până seara pentru a face mișcare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creierul tău nu are nevoie de cafea imediat ce te trezești.  Nivelurile de cortizol vor crește atunci când vă treziți. Cel mai bine este să așteptați puțin până când cortizolul scade din nou. În acest fel, veți primi aportul de cofeină atunci când aveți cea mai mare nevoie și când va fi cel mai eficient.

Nivelurile tale de concentrare vor fi maxime între 11 și 12, așa că acela este intervalul orar în care să te apuci de lucrurile pe care trebuie să le faci.  Aceasta este opinia profesorului Christopher Barnes, care este specializat în comportament organizațional.

Finalul zilei

Să mănânci prânzul, după ora 15, poate fi o problemă, a constatat Universitatea din Murcia. Cercetările sale sugerează că cel mai bun moment pentru a mânca este la ora 12:38. Siesta de după-amiază ar trebui să fie programată pentru când nivelul de energie scade și vă simțiți mai puțin productiv, a descoperit profesorul Barnes.

Cu cât mâncăm mai târziu cina, cu atât ceasul nostru biologic devine mai disfuncțional. Acest lucru este valabil mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Autorii studiului au scris: „Această deteriorare a ceasului circadian, dependent de vârstă, este paralel cu riscul nostru crescut de boli metabolice, boli de inimă, cancer și demență”. Nu ar trebui să mâncăm sau să bem cu mai puțin de trei ore înainte de culcare.

Forța bărbaților crește după antrenamentele de dimineață și de seară, dar seara aduce beneficii suplimentare. Acesta include tensiune arterială sistolică scăzută și oboseală. Arderea grăsimilor este stimulată mai mult decât dimineața.

Universitatea Harvard a descoperit că deficiența de somn poate fi agravată dacă dispozitivele care emit lumină sunt folosite imediat înainte de culcare. De asemenea, poate perturba ceasul corporal, ceea ce poate avea un impact negativ asupra performanței, sănătății și siguranței.

Somnul mai devreme de ora 22:00 și mai târziu de 23:00 a fost asociat cu un risc cardiovascular crescut, au descoperit cercetările din Marea Britanie în noiembrie. Dar consecvența este cel mai important lucru - așa că rămâneți la rutina pe care o alegeți, potrivit The Sun.