Om de știință de la Harvard, condamnat pentru colaborare secretă cu China. Trebuia să construiască un laborator în Wuhan

Om de știință de la Harvard, condamnat pentru colaborare secretă cu China. Trebuia să construiască un laborator în Wuhan Sursa: arhiva EVZ

Renumitul om de știință Charles Lieber a fost condamnat de un tribunal american pentru colaborarea secretă cu China. În cauză este vorba despre sume de bani de ordinul milioanelor. Cercetătorul a fost considerat un lider în domeniul nanoștiinței și a nanotehnologiei, fiind tranzacționat mult timp pentru Premiul Nobel.

Cariera omului de știință Charles Lieber, de la Universitatea Harvard, a luat o întorsătură nefastă. Renumita universitate i-a oferit un „concediu” lui Lieber la începutul anului trecut, după ce omul de știință ar fi lucrat pentru Universitatea de Tehnologie Wuhan (WUT) din China și pentru un program științific chinezesc în perioada 2011-2017, fără ca liderii instituției de învățământ să știe.

Charles Lieber, vinovat de colaborare cu China

De asemenea, el a înșelat autoritățile fiscale americane și nu a dezvăluit veniturile semnificative obținute din colaborarea cu cercetătorii și autoritățile chineze. Când omul de știință a fost interogat cu privire la activitățile sale de către forțele americane, inclusiv de către Departamentul Apărării și Institutul Național de Sănătate, de la care primise subvenții, se presupune că nu a spus adevărul.

Charles Lieber

Din cauza acestor acuzații, Charles Lieber a fost trimis în judecată. La sfârșitul lunii decembrie, bărbatul în vârstă de 62 de ani a fost găsit vinovat de toate acuzațiile, după cinci zile de proces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Articole, conferințe și un laborator în Wuhan

Potrivit acuzațiilor, Lieber ar fi primit de la chinezi, în cadrul unui contract pe trei ani, 50.000 de dolari pe lună ca venit, plus aproximativ 150.000 de dolari pentru cheltuieli de întreținere. În plus, el ar fi trebuit să înființeze un laborator în Wuhan cu 1,5 milioane de dolari.

Printre sarcinile pentru care a fost plătit se numără publicarea de articole, organizarea de conferințe internaționale și depunerea de cereri de brevete în numele universității chineze. Acesta ar face parte mai degrabă din programul „O mie de talente”, prin care China vrea să recruteze cercetători de top și alte persoane cu cunoștințe în domeniul tehnologiilor de vârf străine.

În mod firesc, astfel de inițiative se bucură de puțin entuziasm în rândul autorităților americane. Ministerul Justiției a lansat un contra-program în 2018, sub administrația lui Donald Trump , „Inițiativa China”. Acesta este menit să limiteze spionajul industrial din China, să protejeze proprietatea intelectuală și să mențină ideile noi în țară.

Potrivit MIT Technology Review, programul a determinat deja aproximativ 150 de cazuri, dar Lieber este cel mai cunoscut om de știință care a fost condamnat. Sentința sa nu a fost încă stabilită, potrivit Der Spiegel.

Discriminarea cercetătorilor chinezi

Unii cercetători se tem că s-ar putea dori să se dea un exemplu în cazul lui Lieber, care a dezvoltat microcipuri minuscule, de exemplu. În orice caz, „Inițiativa China” este privită critic în lumea științifică. Mulți cercetători consideră că, în cele din urmă, aceasta dăunează cunoștințelor dobândite și conduce la discriminarea oamenilor de știință chinezi, deoarece mulți dintre cei acuzați sunt chinezi care lucrează în SUA .

Sute de cadre didactice de la Stanford, Yale, Berkeley, Princeton, Temple și de la alte facultăți importante au semnat scrisori adresate procurorului general Merrick Garland, îndemnându-l să pună capăt acestei inițiative. Potrivit cadrelor universitare, „Inițiativa China” are un efect de descurajare în ceea ce privește recrutarea de oameni de știință străini.

De asemenea, în scrisorile înaintate, cercetătorii se plâng de faptul că ancheta vizează în mod disproporționat oamenii de știință de origine chineză.