Șase organizații civice din Constanța atrag atenția că bugetul pe 2018 nu a fost încă publicat pe site-ul primăriei. “Legea bugetului public de stat s-a publicat în Monitorul Oficial pe data de 3 ianuarie 2018. Conform Legii finanțelor publice locale, în termen de 15 zile de la apariția bugetului de stat în Monitorul Oficial, primarii au obligația de a publica proiectul bugetului local. În termen de 15 zile de la publicare, cetățenii au dreptul de a formula contestații cu privire la buget, contestații ce trebuie soluționate de către Consiliul Local. Nici până în acest moment proiectul bugetului local nu a fost publicat, ceea ce atrage consecințe grave asupra bunului mers al administrației locale”, avertizează ONG-iștii.

Federația Tinerilor din Constanța, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Studențior din Constanța, Oceanic Club, Centrul pentru Resurse Civice și LCG Learning susțin că proiectele de buget trebuie aprobate în maximum 45 de zile de la publicarea bugetului de stat, adică până pe 19 februarie. Dacă bugetul local nu este aprobat până pe 19 februarie, “autoritățile financiare vor stopa transferurile cu fonduri de la bugetul de stat”. Astfel, din cauza întârzierilor, Consiliul Local nu va putea să aprobe bugetul mai devreme de 19 februarie, calendarul fiind deja depășit.

Bugetul Constanței pe 2018 este de 300 milioane de euro iar pe site-ul primăriei a apărut în luna decembrie 2017 un proiect al acestuia, supus dezbaterii publice. Organizațiile civice susțin însă că, la fel s-a procedat și în anii trecuți, “deși acele proiecte nu reprezintă proiecte în sensul Legii finanțelor publice locale și nu sunt realiste, ținând cont de lipsa de cunoaștere a fondurilor ce vor fi încasate prin transfer de la bugetul de stat”. Petiționarii solicită publicarea de îndată a proiectului bugetului local pe site-ul municipiului “astfel încât cetățenii să poată formula contestații, conform legii  și organizarea unei dezbateri publice”.

 

 

Te-ar putea interesa și: